BIST 10.277
DOLAR 32,36
EURO 34,91
ALTIN 2.386,65
HABER /  POLİTİKA

Doktorlar uygun adım

Danıştay 'zorunlu hizmet' genelgesinin yürütmesini durdurdu. Ancak bakanın söylecekeleri var.

Abone ol

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Danıştay'ın, 'zorunlu hizmet' genelgesinin yürütmesini durdurmasına ilişkin, ''doktorlar da hakimler, savcılar, askerler ve polisler gibi bu hizmeti verecekler'' dedi.

Bakan Akdağ, Kayseri'de bir sağlık merkezinin açılışında gazetecilere yaptığı açıklamada, zorunlu hizmet uygulamasının iptali konusunda kendilerine ulaşmış bir karar olmadığını belirtti. 
 
İptal kararı olsa bile meselenin hukuk çerçevesinde çözüleceğini ifade eden Akdağ, Başbakanlığın genelgesinin iptal edildiğine dair duyum aldıklarını ve konuyu Başbakan Erdoğan’a sorduğunu söyledi.
 
Kendilerine ulaşmış bir karar olmadığına işaret eden Sağlık Bakanı, “mesele her neyse hukuk içerisinde çözerek, devlet hizmeti yükümlülüğünü mutlaka uygulayacağız” dedi.
 
Ülkenin zorunlu hizmete şiddetle ihtiyacı olduğunu kaydeden Bakan Akdağ,  “sözleşmeli statüsü getirerek hekim istihdam edemediğimiz bölgelerde, ciddi ücretler ödeyerek sözleşmeli bir statü oluşturduk. Ülkemizde hekim sayısı yetersiz olduğu için kamunun rutin ödeme sistemlerinin de dışına çıkmak zorunda kaldık” diye konuştu.
 
Akdağ, ''bu ülkede hakimler, savcılar, askerler, polisler ülkenin hizmete ihtiyacı olan her bölgesine gidip hizmet veriyorlar. Hekim arkadaşlarımız da mutlaka bu hizmeti verecekler'' dedi. 

Doğuda hekim sıkıntısı
 
Son günlerde Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da hekim sıkıntısı olduğu yönünde basında haberler çıktığının hatırlatılması üzerine Bakan Akdağ, haberlerin gerçekleri yansıttığını, çünkü bölgede halen hekim sıkıntısı bulunduğunu ifade etti. 

Göreve geldikten sonra Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 26 ildeki hekim sayısını 1.5 katına yükselttiklerini, buna rağmen ciddi açık yaşandığının altını çizen Akdağ,  bu açığı kapatacaklarını belirtti.
 
Bu bölgelerde sorunlu hizmet süresine de değinen Sağlık Bakanı Akdağ, “bu bölgeler için devlet hizmeti demek 10 aydır. 10 ay bile yapılmasın diye bu işin peşine düşüp davaları açanlar, iptal ettirmeye çalışanlar, Türk milletine hesap vermek zorundalar” ifadelerini kullandı.