BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Eğitimde MEB İntel işbirliği

MEB ve İntel tarafından hayata geçirilen ''İntel Skoool'' ve ''İntel Öğrenci'' yakında hayata geçirilecek

Abone ol

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bakanlığının ''e-devlet'' konusunda kamuya öncülük ettiğini  belirterek, ''Bunun sonucu geçen yıl bilişim sektöründe patlama yaşandı'' dedi.

Toplantıda konuşan Çelik, dijital teknolojinin dünyadaki baş döndürücü gelişimin en önemli öğelerinden biri olduğunu dile getirerek, gerçek anlamda globalleşmenin bilgi ve iletişim teknolojisiyle başladığını söyledi.

Türkiye'de artık yarınların dünyası ve teknolojisine göre insan yetiştirilmesi gerektiğini ifade eden Çelik, bu kapsamda hükümet olarak e-dönüşüme büyük önem verdiklerini kaydetti. Çelik, ''Bakanlığımız e-devlet ve bilgi teknolojisi konusunda kamuya öncülük ediyor. Bunun sonucu 2005'te bilişim sektöründe patlama yaşandı. Geçen yıl 1 milyon 800 bin adet PC satışı oldu'' diye konuştu.

Araç olan bilgisayarın belli bir amaç için kullanılması durumunda anlam kazanacağına dikkati çeken Çelik, bakanlık olarak bu aracın eğitimde yararlı bir şekilde kullanılması için değişik projeler hayata geçirdiklerini anlattı.

Telekom altyapısının bulunduğu her noktada öğrenci ve öğretmenlerin ADSL bağlantısına kavuştuğunu, okullara bilgisayar laboratuvarları kurduklarını belirten Çelik, program içeriği açısından da ciddi çalışmalar yapıldığını kaydetti. Çelik, İntel ile başlatılan bu uygulamanın tüm Türkiye'ye yayılacağını da dile getirerek, şirket ile ayrıca 50 bin öğretmenin eğitimi konusunda başlatılan projenin de son aşamaya geldiğini bildirdi.
      
BÜYÜK EĞİTİM PORTALINA KAVUŞACAĞIZ

Hüseyin Çelik, ''Milli Eğitim Bakanlığı olarak bütün öğrencilerin maksimum yarar sağlayabileceği ve eğitim ile ilgili her şeyi bulabilecekleri bir portal hazırlığındayız. Denemeler yapılıyor. 9 ilde 120 okul pilot seçildi. Bununla ilgili ihaleye çıkacağız. Böylece bütün Türkiye'de öğrencilerin yararlanacağı büyük bir eğitim portalına kavuşacağız'' diye konuştu.

Daha sonra gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Çelik, düzenledikleri kampanya ile 100 bin öğretmenin dizüstü bilgisayara sahip olduğunu bildirdi. Yeni müfredata göre bilgisayar programlarındaki ders içeriğinin geliştirilmesi için çalışmalar yaptıklarını da ifade eden Çelik, bunun için 20 milyon dolar  ayırdıklarını bildirdi.

Bakan Çelik, İntel ile yaptıkları kampanyalarda şirkete bir kuruş para vermediklerini de vurgulayarak, ''İntel bize vermiştir, bize destek sağlamıştır. İntel şimdi dünyada bilgisayar bağışı kampanyası başlatmış. Jeff'den (Jeffery L. Hoogenboom) bize bir jest yapmasını diliyorum'' dedi.
     
      -EĞİTİM PROGRAMINA 1 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM-
     
     İntel Satış ve Pazarlama Grubu Başkan Yardımcısı Jeffery L. Hoogenboom da, Türkiye'ye ilk kez geldiğini ve çok etkilendiğini dile getirerek, ülkede dünya çapında rekabet için bir heyecan gördüğünü söyledi.
     
     Dünyada doğal kaynaklı ekonomiden, bilgi temelli ekonomiye geçildiğini ifade eden Hoogenboom, ''Türkiye, Avrupa ve Ortadoğu'da rekabet edebilmesi için yatırımlarını eğitim teknolojisine yönlendirmek zorunda'' dedi.
     
     Hoogenboom, şirket olarak 2000 yılından bu yana eğitim
     programlarına 1 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını da ifade ederek, 50'yi aşkın ülkede eğitim programlarına destek verdiklerini bildirdi. Bugüne kadar 3 milyon öğretmeni eğittiklerini, 2010 yılına kadar bu sayının 10 milyonu bulacağını da kaydeden Hoogenboom, Türkiye'de de
     yatırım yapmaya devam edeceklerini açıkladı.
     
      -PROGRAMLAR-
     
     İntel Türkiye Genel Müdürü Ege Ertan'ın verdiği bilgiye göre, ilköğretimde 4, 5 ve 6. sınıfta olan öğrencilerin ''İntel Skoool'' programından yararlanmak için ''http://skoool.meb.gov.tr'' adlı internet adresine girmeleri gerekiyor.
     
     Öğretmen, öğrenci ve veliler için özel olarak hazırlanan sitede; matematik, fizik, kimya ve biyoloji dersleri konusunda interaktif bilgi sunuluyor.
     
     ''İntel Eğitim'' programı ise halen 12 ilde, 30 okulda toplam 1800öğrenciye uygulanıyor. Daha sonra Türkiye geneline yayılacak bu programla da öğrencilerin gruplar halinde çalışması, araştırma ve problem çözme yeteneklerinin geliştirilmesi amaçlanıyor.