BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Doktorlar için genelge

Sağlık Bakanlığı uzman doktorların acil servislerde nöbet tutmasına ilişkin bir genelge yayınlandı.

Abone ol

Aynı dalda 4'den daha az uzman hekimin bulunduğu hastanelerin bu daldaki uzmanları ortak bir havuzda toplanarak, acil vakalarının en yoğun olduğu hastanede nöbet tutacaklar.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından, uzman doktorların acil servislerde nöbet tutmasına ilişkin bir genelge yayınlandı.
Geçen yıl Aralık ayında aynı konuda yayınlanan genelgeye ilişkin tereddütlerin giderilmesi amacıyla, bazı hususların açıklığa kavuşturulduğu genelgeye göre, acil nöbetlerini öncelikle iç hastalıkları, genel cerrahi, kadın hastalıkları ve doğum ile çocuk sağlığı ve hastalıkları branşlarındaki uzmanları tutacak. Beyin ve sinir cerrahisi, ortopedi ve travmatoloji, nöroloji, kulak burun boğaz hastalıkları, göz hastalıkları, üroloji branşlarında 4 ve daha fazla
uzman hekimin bulunması durumunda il sağlık müdürlükleri ve hastane
başhekimliklerince yapılacak değerlendirme sonucunda ihtiyaç duyulması
halinde branş nöbeti tutulacak.

Eğitim ve araştırma hastanelerinde başhekimin uygun görmesi durumunda, yan dal uzmanlık branşları ana dal içinde değerlendirilerek
nöbete dahil edilecek.
   
Uzman hekim tarafından nöbet tuttuğu hastanede yatırılarak, tedavi ve ameliyat edilen hastanın takibi taburcu oluncaya kadar aynı hekim tarafından yapılacak. Şartların elvermesi ve gerekli olması halinde ilgili hekim hastasını kendi çalıştığı hastaneye nakledebilecek. Nöbet hizmetlerinin bir kısmı ücretlendirilirken, aylık nöbetin toplam 80 saati aşması durumunda izin kullandırılacak. Hastanelerde boş yatak olmadığı gerekçesiyle hastaların başka hastanelere sevk edilmesinin önlenmesi amacıyla her gün akşam
başhemşirelik tarafından servislerdeki boş hasta yatakları tespit edilerek, listesi acil nöbetçi hekimine verilecek. Tüm boş yataklar gerektiğinde kullanılmak üzere acilin emrine tahsis edilecek.
   
UZMAN ACİL NÖBET HAVUZU
    
Sağlık Bakanlığı tarafından nöbet ve acil sağlık hizmetleriyle ilgili 16 Aralık 2005 tarihinde yayınlanan ilk genelgede, acil nöbetlerinin bir hastanede aynı branşta 4 ve daha fazla uzman hekimin bulunması halinde branş nöbetinin bunlar tarafından tutulacağı bildirilmişti.
   
Uzman hekim sayısı branş nöbeti tutmaya elverişli olmayan yani birbranşta 4'ten az uzman hekim bulunması halinde acil hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla uzman hekimlerin ortak bir havuzda toplanarak acil hizmetlerinin en yoğun olduğu hastanede branş nöbeti tutturulması talimatı verilmişti.

Uzman hekimlerin branş nöbeti tuttuğu merkez hastane dışında kalan diğer hastanelerde, eskiden olduğu gibi acil serviste pratisyen hekimlerin görev yapacağı bildirilmiş, uzman müdahalesi gereken komplike durumlarda ilk müdahalenin ardından hastanın ambulansla uzman branş nöbetinin tutulduğu merkez hastaneye ulaştırılması gereğinin altı çizilmişti.
   
''BOŞ YATAK OLMADIĞI'' MAZERETİ İLERİ SÜRÜLMEYECEK-
   
Acil servise başvuranlardan yatırılarak tedavisi gereken hastaların hiçbir suretle boş yatak olmadığı gerekçesiyle sevkinin yapılmayacağı hastanenin tüm yataklarının acil hastalar için kullanılacağı da bildirilmişti.

Tıbbi zorunluluk nedeniyle sevk gerekmesi halinde ise öncelikle sevkin yapılacağı hastane ile iletişimin sağlanması, sevkin bundan sonra gerçekleştirilmesi istenmişti.İletişim kurulan sevkin yapılacağı hastanedeki tüm yatakların dolu olması hali hariç, ''Yatağım yok'' şeklinde bir mazeret ileri sürülmeyeceği talimatı da verilmişti.
   
Gereksiz sevklerin önüne geçilmesi için her hastane başhekimliğinin kendi bünyesinde, ''Sevk denetleme ve kontrol'' birimi kurarak ve belli aralıklarla toplanarak sevkleri değerlendirmesi de istenmişti.Endikasyon hariç gereksiz sevk yapan hekimlerin uyarılması gereğine işaret edilerek gereksiz sevklere müsamaha gösteren hastane başhekimlerinin de sorumlu tutulacağı bildirilmişti.