BIST 10.895
DOLAR 32,19
EURO 34,95
ALTIN 2.503,77
HABER /  GÜNCEL

Doktora bir dokun bin ah işit

Hastanelerden kimse memnun değil. Hastalar kadar doktorlar da mutsuz. Bakın onlar neler söylüyorlar?

Abone ol

"Doktorlar son yıllarda çalıştığı hastaneye iyi para kazandıran tezgahtarlar haline geldi." Bu sözler bir doktora ait. Hastalar kadar doktorlar da hastanedeki çalışma ortamından memnun değiller. Sabah yazarı Bayçiçek Pamir doktorları dinledi. Bir doktoru söylediği sözü herşeyi özetledi aslında. Hepsi dertliydi, sıkıntıları vardı. Şikayetlerin ardı arkası kesilmedi. İşte doktarların Pamir'e anlattıkları:

"Şikayetim sistemden. İyi hekim olmanın, sorun çözebilme yeteneğinin önemi artık kalmadı. Performansa dayalı ücretlendirme diye bir kavram attılar ortaya. Hekimin başarısı kurumuna kazandırdığı döner sermaye katkısı ile ölçülüyor. Hasta memnuniyetinin, takdirinin önemi yok. Hastaneler iyi doktor değil daha çok tahlil isteyen doktor istiyor."

"Hayat hekime yabancı. Hekim hastaya yabancı. Hastalara artık numara olarak bakıyoruz. 'Ahmet Bey'in ateşi var değil, ateşli hastaya iğne yapılacak' diye sesleniyoruz."

"Bir doktor olarak en çok tıbbın ticari hale getirilmesinden rahatsızım. Örneğin firmalar ilaçlarının reçetelendirilmesi için doktorlara çeşitli hediyeler veriyor, tatillere gönderiyorlar. Eskiden hastalar doktora gönül borcu hissederken günümüzde maalesef doktorlar ilaç firmalarına karşı gönül borcu hissediyorlar. Bu duruma düşmekten rahatsızım."

"20 yıllık hekimim. Bir eğitim araştırma hastanesinde çalışmama karşın, eşime kızıma ve kendime özel sağlık sigortası yaptırdım. Eskiden bir devlet hastanesinde tedavi olabilmek için kendimizi torpilli zannederdik. Nasılsa tanıdık bir doktor buluruz diye düşünürdük. Ama artık sistem öyle işlemiyor. Tanıdık doktor bile size yardımcı olamaz halde. Her şey o kadar çok otomatiğe bağlanmış ki, siz hasta değil bir dosya numarası görünümündesiniz."