BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  DÜNYA

Bushun Ermeni rahatsızlığı

ABD Kongresi'nin Cumhuriyetçi üyesi Virgina Foxx, Başkan Bush'un Ermeni tasarısından rahatsız olduğunu söyledi

Abone ol

ABD Kongresi'nin Cumhuriyetçi üyesi Virgina Foxx, Temsilciler Meclisi'ne sunulan sözde Ermeni soykırımı tasarısının kabulü halinde bundan Türk-Amerikan ilişkilerinin olumsuz etkileneceğini söyledi.

Türk-Amerikan Ticaret ve Sanayi Odasının New York'ta Derviş Restoranda kendi onuruna verdiği yemek davetine Türk damadı Mustafa Özdemir ile katılan Foxx, Türkiye'ye özellikle kızının eşinin Türk olması nedeniyle özel bir ilgisi olduğunu söyledi.

Sıcak bir havada geçen yemekte, Virginia Foxx, ailesinin ve torununun resimlerini yemeğe katılanlarla paylaştı.
Yemekten sonra Türk gazetecilerin sorularını yanıtlayan Foxx, North Carolina bölgesinden seçildikten sonra Türkiye'ye olan ilgisinden dolayı Kongre'deki Türk-Amerikan Dostluk Grubuna katıldığını ve Türk-Amerikan ilişkilerinin daha da gelişmesi için çalıştığını söyledi.

TASARI

Foxx, ABD Temsilciler Meclisi'ne sunulan sözde Ermeni soykırımı tasarısıyla ilgili sorular üzerine, tasarıyı imzalayan Meclis üyelerinin çoğunun tasarısının ne olduğunu pek de bilmediklerini ve bunu konu üzerinde çok da düşünmediklerine inandığını söyledi.

Tasarının Temsilciler Meclisi'nden geçmesinin Türkiye-Amerikan ilişkilerini olumsuz yönde etkileyeceğini vurgulayan Virgina Foxx, kişisel olarak tasarıya karşı olduğunu belirtti.

Foxx, bunun bazı nedenleri olduğunu belirterek tasarının öncelikle “ABD'nin son derece değerli bir ittifakı” olan Türkiye ile olan ilişkileri kötü yönde etkileyeceğini, ayrıca bu tasarının arkasında haklı bir neden olmadığını kaydetti.
Foxx, Cumhuriyetçiler'in tasarıya genelde karşı oldukları için daha önce konunun bu kadar çok gündemde olmadığını ancak son seçimlerden sonra Temsilciler Meclisi'nde gücün Demokratların eline geçtiğini ve Meclis'in Demokrat Başkanı Nancy Pelosi'nin bu konuda aktif davrandığını hatırlattı.

Tasarının geçip geçmeyeceğiyle ilgili sorulara kesin bir yanıt veremeyen Foxx, kişisel olarak bu yıl tasarının geçmemesi halinde bundan sonraki yıllarda geçme olasılığının azalacağına inandığını söyledi.

Ancak Foxx bu yıl muhtemelen Nisan ayında son dakikada bile tasarının geçmesi yönünde bazı manevralar yapılabileceği imasında bulundu.

Foxx, tasarının ABD yönetiminde, özellikle de ABD Dışişleri Bakanlığında, Türkiye-ABD ilişkileri açısından endişe yarattığını belirterek, yönetimin tasarının geçmesini istemediğini söyledi.

Kongre üyesi Foxx, ABD Başkanı George W. Bush'un ulusal güvenlik konusuna ve terörizmle mücadeleye son derece önem verdiğini hatırlatarak, Başkan Bush'un tasarının geçmesi durumunda bundan ABD'nin terörle mücadele ve Türkiye ile olan ilişkilerinin olumsuz yönde etkilenecek olmasından büyük kaygı duyduğunu vurguladı.

Foxx bir soru üzerine, Kongre'deki Dostluk Grubu'nun bu tür tartışmalı konularda ortak bir tutum almadığını söyledi.
Virginia Foxx Mayıs ayında Türkiye'yi ziyaret edeceğini de sözlerine ekledi.

Foxx'un damadı Mustafa Özdemir de gazetecilerin soruları üzerine, eşiyle bir yolcu gemisinde tanıştıklarını, evlendiklerini ve daha sonra eşinin peyzaj işi yapan ailesinin yanında çalışmaya başladığını anlattı.

Özdemir 12 yıldır da işi, eşiyle kendisinin yürüttüğünü söyledi.
Özdemir, tasarıyla ilgili sorular üzerine, Ermeniler'in ABD'de son derece örgütlü olduklarını söyleyerek Türkler'in de kişisel ve grup olarak ABD milletvekilleri ve senatörleriyle ilişki içinde olmaları gerektiğini söyledi.

BAŞKAN MERÇ

Türk-Amerikan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Merç de toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, Oda'nın Türk-Amerikan ekonomik ilişkilerini güçlendirmek için faaliyette bulunduğunu ve Türkiye'nin ABD'deki imajını doğru gösterebilmek için yoğun çaba sarfettiğini söyledi.

Merç, bu amaçla ABD Kongre üyeleriyle yaptıkları “birebir temas zincirinin” devam edeceğini belirterek bu tür toplantılarda Türkiye'nin problemlerini ve gerçek yüzünü Kongre üyelerine anlattıklarını vurguladı.

Merç amaçlarının Kongre'deki Türkiye aleyhine olan bu olumsuz gelişmenin önüne geçmeyi hedeflediklerini kaydetti.