BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  DÜNYA

Bulgaristanda Türklere sınırlama

Türkiye'deki Bulgaristan vatandaşlarının oy kullanmasını engelleyen yasa tasarısı Bulgaristan parlamentosunda onaylandı.

Abone ol

Avrupa Parlamentosu'nda (AP) Bulgaristan'ı temsil edecek 18 milletvekilinin nasıl seçileceğini belirleyen ve Türkiye'deki Bulgaristan vatandaşlarının oy kullanmasını engelleyen yasa tasarısı Bulgaristan parlamentosunda onaylandı.

Yasa tasarısında Türkiye'deki Bulgaristan vatandaşlarının oy kullanmasını sınırlayan madde geçen hafta başında muhalefet partilerinin girişimiyle kabul edilmişti.

Bu maddeyle seçimde AB üyesi olmayan ülkelerde yaşayan Bulgaristan vatandaşları oy kullanamayacaklar. Bu vatandaşların oy kullanabilmesi için seçim tarihinden en az 3 ay önce Bulgaristan veya AB ülkelerinden birine gelip seçim günününe kadar resmen buralarda ikamet etmeleri gerekiyor.

Söz konusu maddeyle Bulgaristan'da ikameti olmasına rağmen seçim tarihinden önce AB üyesi olmayan bir ülkeye seyahat eden ve burada 46 gün kalan Bulgaristan vatandaşları da sandık başına gidemeyecekler.

Yasa tasarısının bu maddesine karşı çıkan ve üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) maddenin iptali için anayasa mahkemesine başvuruda bulunacak.