BIST 10.240
DOLAR 32,27
EURO 34,77
ALTIN 2.406,53
HABER /  EKONOMİ

Doğuş çaya kötü haber

Hindistan'ın en büyük grubu Tata, Doğuş Çay ile yaptığı ortaklık görüşmelerine nokta koydu.

Abone ol

Son iki yılda gerçekleştirdiği şirket satın almaları ve dünyanın en ucuz otomobilini geliştirmesiyle dünya gündemine oturan 62.5 milyar dolar değerindeki Hindistan'ın en büyük grubu Tata, Türkiye'de Doğuş Çay ile yaptığı görüşmelere de son verdi.

Tata'nın Başkanı Ratan Tata'nın yaşanan global kriz nedeniyle grubun bünyesindeki 98 şirketin yöneticilerine "Stratejik olarak çok kritik olmadığı sürece tüm satın almaları askıya alın" uyarısı yapmasının ardından frene basarak yeni şirket alımlarını durduran grup, Jaguar ve Land Rover'ı alarak girdiği Türkiye pazarında Doğuş Çay ile görüşmelerini sona erdirdi.

[PAGE]

TATA'NIN TEKLİFİ CAZİP GELMİŞTİ
2000'de İngiliz çay şirketi Tetley'i 407 milyon dolara bünyesine katarak dünya çay pazarında ikinci büyük şirket seviyesine yükselen Tata geçen yıl Tetley markasıyla Doğuş Çay'a yarı yarıya ortak olmak istemişti. Doğuş Çay Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Karakan, "Onlar gelip bizi buldular. Henüz karar vermedik. Anlaşırsak bile hakim ortaklığı bırakmak istemeyiz. Bizim niyetimiz aslında halka açılmaktı ama ortaklık daha cazip hale geldi" diye açıklama yapmıştı.

Aldığı firmalar sıkıntı yarattı

2007'de çelik devi Corus'u 12 milyar dolara, İngiliz Jaguar ve Land Rover'ı da 2.3 milyar dolara satın alan Tata, en büyük sıkıntıyı satın aldığı uluslararası şirketlerden çekmeye başlamıştı. Corus'la birlikte Tata'nın çelik şirketi tarihinde en büyük borçla karşı karşıya kalırken, Jaguar ve Land Rover ise 2008' ilk 6 ayında Tata'nın bilançosuna 383 milyon dolarlık zarar yazdırmıştı.

Pınar Çelik/Sabah