BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Doğum sonrası depresyona dikkat

Anneler, doğum sonrası büyük bir ruhsal çöküntü yaşıyor. Doğumdan sonra görülen depresyon, pek dikkate alınmıyor. Doğum sonrası çok dikkatli olmak gerekiyor.

Abone ol

Gaziantep Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haluk Savaş, doğum sonrası ortaya çıkan depresyonun, çoğu zaman dikkat çekmediğini, tanınmadığını ve bu nedenle tedavi edilemeyebileceğini söyledi.

Doç. Dr. Savaş, bebeğin doğumundan sonraki zaman diliminin, yeni annelerin depresyona yatkın oldukları bir dönem olduğunu, bu süreçte ciddi ve uzun süreli sorunların ortaya çıkabileceğini belirtti. ''Bu dönemde ortaya çıkan depresyon çoğu zaman dikkat çekmez, tanınmaz ve bu nedenle tedavi edilemeyebilir'' diyen Savaş, bir süre sonra depresyonun klasik tedavi yaklaşımlarına dirençli bir tutum sergileyebileceğini vurguladı.

Doç.Savaş, doğum sonrası depresyonun belirtilerini,''Çökkün bir ruh hali, ilgi kaybı ya da yaptıklarından zevk alamama durumu. Günlük işleri yapamama, günlük işlere karşı isteksizlik. İştah kaybı ya da aşırı iştah. Hemen her gün aşırı uyuma ya da uykusuzluk. Sıkıntı, huzursuzluk, yerinde duramama'' şeklinde açıkladı.

Kaynak: www.mynet.com