BIST 10.159
DOLAR 32,20
EURO 35,10
ALTIN 2.472,50
HABER /  GÜNCEL

Doğu'da yıllar sonra bir ilk!

Güneydoğu'daki 23 Nisan kutlamalarında yıllar sonra ilk kez umut veren görüntülere rastlandı.

Abone ol

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkuyla kutlandı. Bazı yerlerde kutlamalara BDP'liler katılmazken; Şırnak'taki kutlamalar, BDP il yönetimi tarafından yapılan basın açıklaması ile boykot edildi. Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde esnaf uzun yıllar sonra ilk kez Türk Bayrağı astı.

Elazığ'daki ilk tören Atatürk Anıtı'na çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Çelenk sunma töreninden sonra Milli Eğitim Müdürü Aziz Yeniyol ile Salim Hazardağlı Ortaokulu öğrenci ve öğretmenleri, Vali Muammer Erol'u makamında ziyaret etti.

Öğrencileri toplantı salonunda ağırlayarak bir süre sohbet eden Erol, "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı münasebetiyle bu toprakları bize vatan yapan bütün şehitlerimizi saygı ve rahmet ile anıyorum. Şehit ve gazilerimize şükranlarımızı sadece sözle ifade etmek elbette yeterli olmayacaktır. Biz gençlerin bu emaneti Atatürk'ün dediği gibi koruyup geliştirerek, muasır medeniyet seviyesine ulaştıracağına eminiz. Bu emanet sizlerin omuzlarında olacaktır" dedi. Vali Erol daha sonra öğrencilere çeşitli hediyeler verdi.

Kutlamalar, daha sonra Yakup Kılıç Spor Salonu'nda yapılan etkinliklerle devam etti. Kutlamalarda, Vali Muammer Erol, 8'inci Kolordu Komutanı Korgeneral Orhan Akbaş ve Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu, yarışlarda dereceye giren öğrencilere çeşitli ödüller verdi. Bu törenden sonra Devlet Klasik Türk Müziği Çocuk Korosu mini bir konser verdi.

guneydogu-23-nisan.jpg 

BİNGÖL'DE MİNİK ÖĞRENCİLERDEN BÜYÜK GÖSTERİ

Bingöl'deki kutlamalara Turgut Özal Ana Okulu öğrencileri damgasını vurdu. Ana okulu öğrencilerinin düzenlediği çayda çıra oyunu, izleyicilerden büyük alkış ve beğeni aldı. Bingöl Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Tugay Komutanı Tuğgeneral Orhan Gündüz, Belediye Başkanı Serdar Atalay, İl Jandarma Komutanı Albay Etem Metehan Yaşar, düzenlenen çeşitli yarışlarda dereceye giren öğrencilere çeşitli ödüller verdi. Daha sonra Ankara Büyükşehir Belediyesi İlköğretim Okulu'nda açılan 23 Nisan konulu resim sergisi gezildi.

ŞIRNAK'TA YAĞMUR NEDENİYLE SALONDA KUTLAMA

Şırnak merkezdeki ilk tören valilik bahçesindeki Atatürk Anıtı'na çelenk bırakılması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Tören daha sonra, yağışlı hava nedeniyle Şırnak Spor Salonu'nda devam etti. Buradaki törene Vali Vahdettin Özkan, 23'üncü Sınır Jandarma Tümen Komutan Vekili Jandarma Kurmay Albay İbrahim Aydın, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Serhat Özmen, çocukları ile aileleri katıldı. Öğrencilerin çeşitli yörelere ait folklor gösterisinden sonra, şiirler okundu. Daha sonra çeşitli yarışlarda dereceye giren öğrencilere ödülleri, protokol üyeleri tarafından verildi.

ŞIRNAK BDP'DEN BOYKOT

BDB Şırnak İl teşkilatı yaptığı basın açıklamasıyla 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı boykot ettiklerini açıkladı. BDP il binası önünde toplanan yaklaşık 100 kişi adına konuşan BDP İl Yöneticisi Şevki Kabul, 23 Nisan Çocuk Bayramı'nın tüm dünyada kutlandığını hatırlatarak, "Türkiye ve Kürdistan'da bunun bayram olduğunu söylemek çok yanlış olur. Sistem çocukların geleceği ve inşası olduğunu bildiği için onların katletmektir. Tıpkı ağaç yaşken eğilir sözünden yola çıkarak. Uğur Kaymaz, Yahya Menekşe, Ceylan Önkol, Diren Basan ve yüzlerce, binlerce Kürt çocuklarını katleden zihniyet katletmekle kalmıyor her türlü dili, kültürü, sanatı, asimilasyon politikalarına hız kesmeden devam edilmektedir. Özgürlük mücadelesinde gözlerini dünyaya açan Kürt çocuklarını, demokratik eylem hakkını kullanan çocukları hazmedemeyen sistem, binlerce çocuğu cezaevine tıkmakta, kendine meşru hak görüyor. Bu kadar çocuk ihlalinin olduğu Türkiye ve Kürdistan'da 23 Nisan Çocuk Bayramı'nı kutlamak, çocuklara yapılacak en büyük hakaret olur. Bizler de maalesef kutlamıyoruz" dedi.

CİZRE'DE ESNAF TÜRK BAYRAĞI ASTI

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında bugün Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde esnaf uzun yıllar sonra ilk kez Türk Bayrağı astı. Sabah erken saatlerde işyerlerini açan esnaflar, ilk iş olarak Türk Bayrakları'nı işyerlerinin camlarına astı.

Vatandaşlar, 1990'lı yıllarda böylesi resmi bayramlarda güvenlik görevlilerinin esnafa zorla Türk Bayrağı astırdığını hatırlatarak, hiç bir zaman Türk Bayrağı ile sorunları olmadığını söyledi. Çözüm sürecinin bölgeye huzur ve güveni getirdiğini ifade eden esnaflar, bu güven ortamı içerisinde Türk Bayrağı'nda severek astıklarını söyledi.

guneydogu-chp.jpg 

SİİRT'TE 20 BİN KİŞİLİK KUTLAMA

Atatürk Stadında yapılan etkinliklere Siirt Valisi Ahmet Aydın, AK Parti Siirt Milletvekili Afif Demirkıran, Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Şükrü Eken, BDP'li Belediye Başkan Vekili Feremez Kaya ve yaklaşık 20 bin vatandaş katıldı. İl Milli Eğitim Müdürü Fethi Sualp'in yaptığı konuşmadan sonra tören okulların hazırladığı etkinliklerle devam etti. Halkın etkinliklere yoğun olarak katılımını fırsat bilen seyyar satıcılar, bol satış yapmanın keyfini yaşadı. Kutlamalar, ünlü sanatçı Aydın Aydın'ın söylediği Türkçe ve Kürtçe türkülerle son buldu.

aewe.jpg