BIST 9.085
DOLAR 32,37
EURO 34,98
ALTIN 2.325,82
HABER /  GÜNCEL

Doğalgaz ithalatında yeni süreç!

EPDK, Rus Gazprom Export ile anlaşmak koşuluyla yıllık 6 milyar metreküplük doğalgaz ithalatıyla ilgili Kurul kararını yayımladı.

Abone ol

Buna göre, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren Batı Hattı'ndan getirilecek gaz için ithalat lisansı başvuruları 10 Ağustos 2012 tarihine kadar yapılabilecek.

EPDK'nın Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan duyurusunda, Boru Hatları Petrol Taşıma Anonim Şirketi'nin (BOTAŞ) Gazprom Export ile 14 Şubat 1986 tarihinde imzalamış olduğu doğalgaz alım satış anlaşması kapsamında, Rusya Federasyonu'ndan doğalgaz ithalatı yapmak üzere verilen 18 Nisan 2003 tarihli DİT/131-9/012 numaralı lisansı sona erdiği için yeni ithalat sözleşme/sözleşmelerinin yapılabileceği bildirildi.

Buna göre, Gazprom Export Limited Liability Company ile yapılacak doğalgaz alım anlaşması veya anlaşmaları kapsamında EPDK'ya ithalat lisansı/lisansları başvurusunda bulunulabilecek.

Doğalgaz alım satış anlaşmasında ithalata konu doğalgaz teslim noktası Türkiye-Bulgaristan sınırı, Malkoçlar mevki olacak. İthalat başvuruları 10 Ağustos 2012 tarihinde mesai bitimine kadar EPDK'ya yapılacak. Bu tarihten sonra yapılan başvurular kabul edilmeyecek.

2013 ve sonrasını kapsayan ithalat, üst ısıl değeri 9 bin kalori üzerinden 6 milyar metreküp, üst ısıl değeri 9 bin 155 kalori üzerinden 5 milyar 898 milyon 416 bin 166 metreküp olacak.

YÜZDE 10'U DEPOLANACAK

EPDK'ya verilen taahhütname çerçevesinde ithalatçı firma her takvim yılı için ithal edilen doğalgaz miktarının yüzde 10'una kadar miktarı, lisansta yer alan faaliyete başlama tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde ulusal topraklarda depolanması yükümlülüğünü yerine getirmek için de gerekli girişimlerde bulunacak.

HİÇBİR FİRMA ALAMAMIŞTI

Türkiye ile Rusya arasında 1986 yılından bu yana yürürlükte olan ve 2011 sonu itibariyle sona eren 6 milyar metreküplük Batı Hattı üzerinden gaz ithal etmek için EPDK'ya 26 firma başvurmuş, EPDK da lisans vermek için tüm şirketlerden, Gazprom ile anlaşma imzalamalarını talep etmişti.

Başvuru sahibi firmalar Gazprom'la anlaşma imzalamadıkları için de Kurum tüm firmaların dosyalarını iade etmişti.

Batı Hattı, İstanbul ve çevresinin doğalgaz tüketimini karşılıyor. Bu hattan sağlanan 6 milyar metreküp gaz Türkiye'nin toplam doğalgaz tüketiminin yaklaşık olarak yüzde 15'ine denk geliyor.