BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Doğa için 4 gün pedal çevirecekler

Burdur Su Sporları Kulübü ve Pedal Sesi Bisiklet Topluluğu, Doğayı Koru mesajı vermek için bisiklet turu düzenledi.

Abone ol

Burdur Su Sporları Kulübü ve Pedal Sesi Bisiklet Topluluğu tarafından yürütülen, Birleşmiş Milletler Küçük Destek Programı tarafından da desteklenen ''Doğayı Pedalla Koru'' projesi kapsamında 30 bisikletli Burdur Gölü ile Salda Gölü'nün çevresini dolaşacak.

Durgun Sulara Yolculuk adlı 4 günlük bisiklet turunun öncesinde proje bilgilendirme toplantısı yapıldı. Atatürk Kültür Merkezi'ndeki toplantıda konuşan Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, bu tür faaliyetlerin artmasını, herkesin doğaya duyarlı olmasını diledi.

Doğanın her geçen gün katledildiğini söyleyen Başkan Akkaya, buna hiç kimsenin hakkı olmadığını bildirdi. Zaman zaman Burdur Gölü'nün nasıl kurtulacağını kendisine sorulduğunu aktaran Akkaya, ''Bu bizi aşan bir şey. Nasıl koruyabiliriz? Buna uluslararası güç gerekir. O güç artık Akdeniz'den su mu getirir bilmiyorum. Gölü besleyen hiçbir kaynak kalmadı. Karaçal Barajı da su tutmaya başladı. Şu an işimiz yağmura kaldı'' dedi.

Bilinçsiz sulama

Burdur Gölü'nün çevresinde binlerce sondaj kuyusu olduğunun altını çizen Akkaya, arazilerin bilinçsizce sulandığına işaret etti. Belediye olarak bu konuda gerçekten mücadele verdiklerini söyleyen Akkaya, sözlerini şöyle tamamladı:

''Ceza veriyoruz, el koyuyoruz, kapatıyoruz sondajları. Biz bu konuda hassasız. Sadece göl konusunda da değil, her konuda sıkıntı var. Antalya karayolu üzerine birçok moloz dökülmüş. Çöplüğümüz var, bari oraya götürün değil mi? Hava kirliliğinin önüne geçmek için doğalgaz çalışmaları yapıyoruz. Ancak bunun önüne geçmeye çalışanlar var. Pahalı diye milleti korkutanlar var. Gaz kesilir diye korkutanlar var. Doğayı koruma adına yapılan çalışmalara destek verirsek rahat nefes alırız, yoksa durum hiç de iyi değil.''

Alternatif turizm

Burdur Valiliği, Burdur Belediyesi, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Burdur Kuş Gözlem Topluğu tarafından desteklenen projeyle ilgili ayrıntılı bilgi veren Pedal Sesi Bisiklet Topluluğu Koordinatörü Yavuz Ergun da şunları söyledi:

''Biz bisikletlerimizle bize bir hafta yetecek malzemeyi taşıyabiliyoruz. Gölün çevresinde bisikletle dolaştığımız zaman zaten bize çok şey gerekmiyor. Bisiklet zaten başlı başına dikkati çekici bir araç. Biyolojik çeşitliliğe, doğadaki kirliliğe, yok olan canlılığa dikkat çekmiş oluyoruz. Bisiklet hem doğa koruma, hem turizm hem de spor aracı. Alternatif turizm giderek yaygınlaşıyor. Burdur özellikle Antalya ile Alanya gibi turizm merkezlerine çok yakın. Bisiklet Burdur için alternatif turizmdeki en büyük fırsatlardan biri olabilir.''

İnsanlar gölü terk ediyor

Burdur halkı ile Burdur Gölü arasında bir kopukluk olduğuna dikkat çeken Ergun, şunları kaydetti:

''İnsanlar gölü terk ediyorlar. Biz bu gölü korumak için elimizden geldiğince çalışıyoruz. Ama asıl Burdur Gölü'nü koruyacak olan Burdur halkıdır. Bu proje halk ile göl arasında bir bağlantı sağlayacak.''

Yaklaşık 30 bisikletli daha sonra 4 gün sürecek bisiklet turuna başladı. Ekip, Burdur Gölü'nün çevresinden dolaştıktan sonra Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü'ne ulaşacak.