BIST 10.644
DOLAR 32,25
EURO 35,08
ALTIN 2.523,84
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Diyarbakır'da hayvancılık canlanacak

DTB tarafından hayvancılık sektörüne yönelik geliştirilen TDİOSB' çalışmaları son sürat devam ediyor.

Abone ol

Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) tarafından hayvancılık sektörüne yönelik geliştirilen Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde (TDİOSB) çalışmalar son sürat devam ediyor.

Yaklaşık 35 milyon dolara mal olacak TDİOSB'de 103 firmada bin 500'den fazla insanın istihdam edilmesi bekleniyor. Diyarbakır iş dünyası, projenin kentte dağınık halde bulunan hayvancılık sektöründe büyük bir sinerji oluşturacağını söylüyor. DTB Başkanı Fahrettin Akyıl, Diyarbakır ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde hayvancılığın gelişmesine büyük katkı sağlayacaklarına inandıkları TDİOSB'de sürdürülen çalışmaları yerinde inceledi. Aynı zamanda TDİOSB Yönetim Kurulu Başkanı olan Akyıl, bölgenin ülke ekonomisine yıllık et ve süt olarak 23 milyon TL, yem üretimi olarak 18 milyon TL olmak üzere toplam 41 milyon TL katkı sağlayamasının hedeflediğini bildirdi.

2 BİN 500 TON ET 9 BİN 200 TON SÜT

TDİOSB ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde adeta can çekişen hayvancılığın ve bölgede yaşanan işsizlik sorun çözüleceğini belirten Başkan Akyıl, "Toplam 4 bin kişiye iş imkanı sağlayacak. 2 bin 500 ton et, 9 bin 200 ton süt üretilecek. Burada üretilecek süt belirli bir standartta ve hijyende olacağı için buraya Türk sanayisini çekecek. Sözleşmeli üretim modeli yaygınlaştırılacak. Çevredeki bütün üreticilerden sözleşmeli olarak hayvan, yem alınacak ve sistemin içine dahil edilecekler. Böylece bölge cazibe merkezi haline gelecek. İlk defa et ve süt üretimiyle ilgili işletmeler bir alanda bir araya gelecek. Çevre ve şehircilik açısından modern bir işletmecilik anlayışı hakim olacak. Bu da beraberinde verimliliği, istihdamı getirecek" şeklinde konuştu.

TDİSOB Başkanı Fahrettin Akyıl, projenin en büyük destekçilerinin; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Tarım Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ve GAP'tan Sorumlu Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz olduğunu ve bu nedenle ödenekte sıkıntı yaşamadıklarını belirtti. Akyıl, "Örnek olacak bu projemizin yaygınlaşması halinde geçmiş yıllarda Doğu ve Güneydoğu'dan nasıl hayvan ihracatı yapılıyorduysa yeniden canlanacaktır ve ithal ete ihtiyaç kalmayacaktır" dedi.