BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Diyarbakıra petrol müjdesi!

Bugüne kadarki en kaliteli petrol Diyarbakır'da bulundu. Kalite bakımından Arabistan'dakine eş...

Abone ol

Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’ne bağlı Tepe beldesinde Türk şirketi Aladdin Middle East Limited Şirketi tarafından açılan ‘Arpatepe-2’ kuyusunda Türkiye’nin en kalitelisi olarak nitelendirilen 41.9 graviteli petrol bulundu.

2 bin 450 metre derinlikte bulunan kaliteli petrolün günlük üretimi önümüzdeki günlerde belirlenecek. Türkiye’de daha önce bulunan en kaliteli petrolün 34 gravitede olduğu bildirildi.

10 BİN VARİL AÇILACAK

Firma temsilcisi Serhat Öz, 41.9 gravitede buldukları petrolün kalite bakımından Suudi Arabistan’da çıkan petrole eşdeğer olduğunu söyledi. İlk kuyuda günde 400 varil petrol üretimlerinin sürdüğünü söyleyen Öz, 10 kuyu daha açmayı planladıklarını ifade etti.

MANİSA'DA DA PETROL VAR

Merkezi Ankara’da bulunan Merty Energy Petrol Arama Eğitim ve Servis Hizmetleri A.Ş. tarafından, Manisa’nın Alaşehir ilçesine 3 kilometre mesafedeki, Sarıkız-2 kuyusunda petrol bulunduğu bildirildi.

Merty Energy Operasyon Müdürü Tayfun Atalay, Sarıkız-2 kuyusunda mühendis ve işçilerden oluşan 50 kişilik bir ekiple, 40 gün süreyle yaptıkları ve 5 milyon dolara mal olan çalışma sonunda petrole ulaştıklarını söyledi.

Kuyuda 1-2 ay içerisinde bazı tetkikler ve üretim için kule kurulacağını ifade eden Atalay, “Kuyuda yaklaşık 10 milyon varil petrol ve bu petrolün gravitesinin 31-37 API arasında olduğunu tahmin ediyoruz” dedi.
Kuzey Irak’ta da sismik çalışma yapan Merty Energy firması, 2009 yılında Adana, Manisa-Alaşehir, Edirne ve Kırklareli arasında yeni doğalgaz kuyuları açacak.

EN KALİTELİSİ 48 GRAVİTE

Petrol sınıflandırmasında, Amerikan Petrol Enstitüsü (API) tarafından özgül ağırlığa bağlı olarak tanımlanan ‘API Gravitesi’ ölçüsü kullanılıyor.
Uluslararası bir birim olan gravite, 10 ila 48 arasında değişiyor. Gravite, petrolün yoğunluğu anlamına gelmiyor. Yoğunlukla ters orantılı olan gravite büyüdükçe yoğunluk küçülüyor, buna karşın petrol kalitesi yükseliyor.

Ham petrol, sıvı hidrokarbonlarla değişen oranlarda çözünmüş gaz, katran ve katkı maddelerinden oluşuyor. Hafif (yüksek graviteli) petrol açık kahverengi, sarı veya yeşil renkli; ağır (düşük graviteli) petrol ise koyu kahverengi veya siyah renkli oluyor.

Yüksek graviteli petrolün rafinajından çoğunlukla benzin, gazyağı ve motorin gibi hafif ve beyaz ürünler; düşük graviteli petrolün rafinajından ise fuel-oil ve asfalt gibi ağır ve siyah ürünler elde ediliyor.