BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,08
ALTIN 2.324,58
HABER /  SEÇİM

Diyarbakır seçim sonuçları milletvekili sayısı

DİYARBAKIR seçim sonuçları netleşti milletvekili sayısı da ortaya çıktı. Diyarbakır da AK Parti, CHP, MHP ve HDP kaç milletvekili sayısına ulaştı.

Abone ol

DİYARBAKIR 1 Kasım seçim sonuçlarına göre AK Parti, MHP, CHP ve HDP milletvekili sayısı kaç oldu? Seçim sonuçları açıklandı ve il il milletvekili sayısı ortaya çıktı. AK Parti 7 Haziran seçimlerine kıyasla, parlamentodaki sandalye sayısını 59 artırarak 258'den 317'ye yükseltti. AK Parti, HDP'den 18, MHP'den 36, CHP'den ise 4 milletvekilliği aldı.

İL İL MİLLETVEKİLİ SAYISI VE İSİMLER - TIKLAYIN

Yurt genelindeki 48 ilde milletvekili sayısını artıran AK Parti'nin, yeni dönemde parlamentoda 78 ilden temsilcisi bulunacak. Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre, AK Parti sadece Hakkari, Şırnak, Tunceli'den milletvekilliği kazanamadı. AK Parti, 7 Haziran'da milletvekili çıkaramadığı Ağrı ve Iğdır'dan ise birer sandalye aldı.

DİYARBAKIR MİLLETVEKİLİ SAYISI

AK Parti: 1. Mehmet Galip Ensarioğlu 2. Ebubekir Bal
HDP: 1. İdris Baluken 2. Nursel Aydoğan 3. Nimetullah Erdoğmuş 4. Feleknas Uca 5. Altan Tan 6. Çağlar Demirel 7. Ziya Pir 8. İmam Taşçıer 9. Sibel Yiğitalp

1 KASIM SEÇİM SONUÇLARI

7 Haziran'daki genel seçimlerde yüzde 40,87 oy alan AK Parti, oy oranını 8,51 puan artırarak yüzde 49,38'ye çıkardı. AK Parti'nin, Türkiye'nin hemen hemen bütün illerinde oy oranı yükselirken, milletvekili sayısını en fazla artırdığı il İstanbul oldu. AK Parti, İstanbul 1 ve 2. bölgelerde 2'şer, 3. bölgede 3 olmak üzere toplam 7 yeni milletvekilliği aldı. İstanbul genelinden bir önceki seçimde 39 milletvekilliği bulunan AK Parti'nin bu seçimdeki milletvekili sayısı 46'ya yükseldi.

AK Parti, Ankara'daki milletvekili sayısını 15'ten 16'ya çıkarırken, İzmir'deki 8 sandalyesini de korudu. 

AK PARTİ KAÇ İLDEN MİLLETVEKİLİ ÇIKARDI?

7 Haziran seçimleri ile karşılaştırıldığında, 21 sandalye kaybeden HDP'nin milletvekilliklerinin büyük bölümü AK Parti'ye geçti. AK Parti, HDP'den Adana, Ağrı, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Iğdır, Kars, Kocaeli, Mardin, Van'dan birer, Şanlıurfa'dan 2, İstanbul genelinden ise 4 milletvekilliği kazandı. Böylece, HDP'den AK Parti'ye geçen milletvekili sayısı 18 oldu.  Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden 7'şer yeni milletvekilliği kazanan AK Parti'nin bu bölgelerdeki milletvekili sayısı 14 arttı.  

CHP AK PARTİ'YE KAÇ MİLLETVEKİLİ KAYBETTİ

Bir önceki seçimlerde yüzde 24,95 oy alarak ikinci parti olan CHP'nin bu seçimdeki oy oranı, kesin olmayan sonuçlara göre, yüzde 25,43 olarak belirlendi. Bu sonuçlara göre, yeniden ikinci parti olan CHP'nin milletvekili sayısı 2 artarak, 132'den 134'e çıktı. CHP, AK Parti'ye kaybettiği 4 milletvekiline karşılık MHP ve HDP'den 3'er milletvekilliği kazandı.

CHP, HDP'den Tunceli, Ardahan ve Mersin'den birer milletvekilliğini aldı. Niğde'den bir, İzmir'den de iki milletvekilliği ise MHP'den CHP'ye geçti. CHP; Aydın, Denizli, Ordu ve Erzincan'daki birer milletvekilliğini ise AK Parti'ye kaptırdı. 

MHP VE HDP OY ORANLARI NE KADAR DÜŞTÜ?

MHP, 7 Haziran seçimlerinde yüzde 16,29 olan oy oranını, 11,95'e düşürdü. Seçimlerin ardından 40 milletvekilliği kazanan MHP, bir önceki seçimlere göre 38 seçim bölgesinde 40 milletvekilliği kaybetti. MHP'nin kaybettiği milletvekilliklerinin 36'sı AK Parti'ye geçti. 

Oy oranı yüzde 13,12'den yüzde 10,67'ye gerileyen HDP'nin milletvekili sayısı 80'den 59'a düştü. HDP 19 seçim bölgesinde 21 milletvekili kaybetti. Söz konusu 21 sandalyenin 18'i AK Parti'nin oldu.