BIST 10.644
DOLAR 32,23
EURO 35,08
ALTIN 2.502,35
HABER /  GÜNCEL

Diyarbakır savcısından acı tahliye itirafı

"Tahliye olan Hizbullah ve PKK'lılar adli kontrole gitmezse ne olur?" sorusuna, infazlarından sorumlu Başsavcı'dan acı yanıt geldi.

Abone ol

Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre verilen tahliye kararları tartışılırken "Salıverilen sanıklar karakola gidip imza vermezse ne olur?" sorusuna Diyarbakır Başsavcısı Durdu Kavak'tan acı yanıt geldi: "Tekrar tutuklanabilirler mi, ben de bilmiyorum."

Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi, aralarında Cemal Tutar ile Edip Gümüş gibi isimlerin de bulunduğu Hizbullah ve PKK davası sanıklarının salıverilmesi kararını verirken aynı zamanda yurt dışına çıkış yasağı koymuş, sanıkların her gün karakola giderek imza atması şeklindeki adli kontrol sisteminin uygulanmasını kararlaştırmıştı. Ersan Atar'ın haberine göre bunu uygulatmaktan sorumlu olan Diyarbakır Başsavcısı Kavak, ortaya çıkacak olan belirsizliği "Bunu açıkçası ben de bilmiyorum. Yasa, kontrole uymayanın tutuklanacağını belirtiyor ama bu sanıklar zaten azami tutukluluk süresi dolduğu için salıverildi. Tekrar tutuklanabilirler mi bilmiyorum. Mahkemeler belirlenmiş olanlardan farklı tedbir kararı da uygulayabilir" sözleriyle aktardı.

KAÇIŞ YOLU AÇILDI

Kavak, "Müebbet almış sanıklara adli kontrol yeterli mi?" sorusunu da "Haklarındaki ceza kesinleşirse en az 15 yıl daha cezaevinde kalacaklar. Bazısı 50 yaşlarında. Yani cezaevinde yaşlanacakları, belki de ölecekleri anlamına gelir ki bunu bilen sanık herşeyi göze alabilir" endişesini dile getirdi.

Hizbullah sanıklarının öneml bölümünün bulunduğu Batman Başsavcılığı'ndan bir yetkili de aynı endişeyi dile getirdi: "Şimdi tahliye olan sanıklardan 4 veya 5'i burada yaşıyor. Bu kişilerin adli kontrol yazısı henüz bize gelmedi. Hizbullah davasında daha önce yönetici pozisyonu olan birçok kişi sahte kimlikle kaçmış, düşük ceza alanlar kalmıştı. Onlar teslim oldu. Yani öyle bir sıkıntı var."

Salıverilenlerin şimdiye kadar kolluğa gidip imza vermediği, kendilerine de böyle bir bildirim yapılmadığı ortaya çıktı. Diyarbakır Başsavcısı Kavak, tahliye edilenlerin ikamet ettiği başsavcılıklara gönderilmek üzere dün itibariyle yazı hazırladıklarını söyledi. Başsavcı Kavak, bu yazıların gecikmesine ilişkin soruya "Adli kontrol yazışmaları her zaman en az bir gün sürer. Bu yazılar ilgili yerlere bazen 2, bazen de 3 günde ulaşır" karşılığını verdi.