BIST 10.176
DOLAR 32,28
EURO 34,98
ALTIN 2.463,20
HABER /  POLİTİKA

Diyarbakır-Barcelona ilişkisi!

BDP lideri Selahattin Demirtaş, Diyarbakırspor'u neden Barcelona'ya benzetti?

Abone ol

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakırspor'u neden Barcelona'ya benzetti. İşte "Diyarbakırspor zaten biraz da Barcelona'dır"ın altındaki mesaj...

Tarih 23 Temmuz 2010. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) bünyesinde bulunan Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki 12 kulübün yöneticisi Siirtspor Başkanı Fadıl Akgündüz başkanlığında Bingöl'de bir araya gelip, TFF'ye karşı 4 maddelik bir deklarasyon yayınlıyor.

FEDERASYON KABUL EDERSE...

Bugün gazetesinden Seda Şimşek'in yazısına göre, bu toplantıdan sonra namıdiğer "Jet Fadıl", "TFF 4 talebimizi kabul ederse, biz de bu Federasyon çatısı altında futbolumuzu sürdüreceğiz. Ama kabul etmezse o zaman kendi birliğimizi kuracağız, Doğu ve Güneydoğu kulüpleri birliğimizin çatısı altında toplanacaktır" diyor.

'AMED'İN TAKIMI'

23 Ağustos 2010'da DTK eşbaşkanları soluğu maddi sıkıntılar içinde can çekişen, sahaya çıkacak 11 bulamayan Diyarbakırspor Kulübü'nde alıyor. Ahmet Türk, "Bu takım hepimizin, halkımızın, Diyarbakır'ın, Amed'in takımıdır" diyor.

Selahattin Demirtaş da 25 Ağustos'ta Barcelona'yı hatırlıyor, "Diyarbakırspor zaten biraz da Barcelona'dır" açıklamasını yapıyor. Bugün'den Seda Şimşek yazısında b mesajın içeriğini şu cümlelerle analiz ediyor:

"Barcelona" denilince akla ilk gelen şüphesiz Barcelona-Real Madrid rekabeti. Bir de Francisco Franco... İspanya İç Savaşı'nın ardından demokratik cumhuriyetin yıkılmasıyla İspanya'yı 36 yıl dikatörlükle yöneten Franco. Barcelona o dönemde Katalan halkının sembolü haline gelir. Katalansanız Barcelona'yı desteklersiniz, Franco'ya muhalifseniz yine Barcelona'yı desteklersiniz. Barcelona muhalefettir, Real Madrid ise rejimin simgesi. Bir gün rejimin göbeğinde Barcelona Real Madrid'i 5-0 yener, işte o gün Franco rejiminin sona erdiği gün kabul edilir. Şimdi bu Barcelona'dan yola çıkıp, kendi liglerini icat edenler, kendi liginin şampiyonu olmak Barcelona'nın aklına niye hiç gelmemiş diye düşündüler mi acaba?

YA BÖYLE DERLERSE

Barcelona niye ligden çekilmemiş? Real Madrid'le rekabet etmekten niye vazgeçmemiş? Mesela Katalan Bölgesi Ligi'nin şampiyonu olmakla niye yetinmemiş? Barcelona'da niye sadece Katalanlar futbol oynamaz? Ancak bir Franco aklı Barcelona'yı Katalan Bölgesi'ne hapsedebilir, dünya da sadece Real Madrid'i izlemeye mahkûm olurdu. Bu proje bir özgürlük değil, bir muhalefet hiç değil, olsa olsa 40'lı yıllardaki Franco diktatörlüğünün provasıdır. Bugünden bakılınca komedi gibi de, bu faşist düşünce yarın birtakım kulüpleri etkisi altına alır da, "biz TFF'nin liglerinde değil, Mezapotamya Ligi'nde oynayacağız" diyen çıkarsa o zaman bir trajediye dönüşebilir.