BIST 10.320
DOLAR 32,25
EURO 35,07
ALTIN 2.464,86
HABER /  SAĞLIK

Diyabet kremi ucuzluyor!

Şeker hastalarına satılan muadil ürün Meclis'e takıldı.

Abone ol

Meclis, şeker hastalarının yaraları için önerilen fiber içerikli bakım ürünlerinin makul fiyata çekilmesi ve muadilinin zorunlu kullanımdan kaldırılmasını talep etti.

Star gazetesinin haberine göre, TBMM, şeker hastalığından dolayı vücutlarında oluşan yaralar için önerilen bakım ürünlerinin bedelini ödemeyen devleti haksız buldu. Devletin muadil diye karşıladığı yara örtüsünün tedavide tam sonuç alınmasına engel olduğu ve muadil olarak kabul edilemeyeceği yönündeki raporları dikkate alan Meclis Dilekçe Komisyonu, tedavi için gerekli olan ürünün hastaların piyasadan temin edebileceği fiyata çekilmesini, muadil olarak verilen ürünün ise zorunlu kullanımdan kaldırılmasını istedi.

KİMSE MAĞDUR OLMAYACAK

Ayağındaki diyabetten kaynaklanan yaranın tedavisi için heyet raporuyla kullanması zorunlu fiber içerikli yara bakım ürünlerini SGK'nın belirlediği fiyattan temin edemediğinden şikayet eden Semiha Akboğa, TBMM Dilekçe Komisyonu'na başvurdu. Komisyon, yaptığı incelemede, Akboğa'nın şikayet gerekçelerini haklı bulurken, fiber içerikli özel yara örtüsünü SGK'nın ödemesi suretiyle kullanamadığını ve vatandaşın mağdur edildiğini belirledi. Bazı üniversite hastaneleri, komisyona verdikleri raporlarda, fiber içerikli yara örtüsünün muadili olarak gösterilen Telfa AMD isimli malzemenin, muadil olarak kabul edilemeyeceği, hafif yaralar için kullanılabileceği, kullanım endikasyonlarının farklı olduğu görüşünü iletti.

'FİBER İÇERİKLİ ÜRÜN UYARISI

Raporlarda şeker hastalığından kaynaklı yaralar için mutlaka fiber içerikli bakım ürünü kullanması gerektiğine dikkat çekildi. Komisyon, şeker hastalıkları nedeniyle oluşan yaraların tedavisinde fiber yara örtülerinin kullanılması gerektiği, ancak SGK'nın tespit etmiş olduğu fiber yara örtüsü fiyatlarıyla hastaların bu ürün grubunu temin edemediklerini tespit etti. Hastanın tedavi giderlerinin karşılanmadığı sonucuna varan Komisyon, bu ürünlerin vatandaş tarafından temin edilebilecek piyasa fiyatlarına çekilmesi önerisinde bulundu. Komisyon ayrıca, fiber içerikli yara örtülerinin muadili olmadığı tespit edilen Telfa AMD ve benzeri ürünlerin ayaktan tedavileri süren hastalara zorunlu olarak kullandırılmak istenmesi kararının kaldırılması da istendi