BIST 10.171
DOLAR 32,27
EURO 34,74
ALTIN 2.400,46
HABER /  GÜNCEL

Dışlanan Kaddafi üzerinde baskı giderek artıyor

Kaddafi hükümetinden istifa eden üst düzey isimlere yenileri eklendi. Uluslararası planda kınama ve eleştiri sesleri giderek yükseliyor. Protestolar sırasında en az 300 kişinin öldüğü bildiriliyor. İtalyan hükümetine göre 1000 ölü daha gerçekçi bir rakam.

Abone ol

Libya lideri Albay Muammer Kaddafi üzerinde ülke içinde ve dışında giderek artan baskılara bir yenisi daha eklendi.

Libya'nın ikinci adamı olarak bilinen İçişleri Bakanı Abdül Fattah Yunus el-Abidi, muhalefet tarafına geçti.

Birleşmiş Milletler Güvelik Konseyi şiddetin derhal sona ermesi çağrısını yaparak sivillere karşı askeri güç kullanılmasını kınadı. Arap Birliği, Libya'nın üyeliğini askıya aldı.

Hem Libya'da hem de uluslararası planda giderek dışlanmasına karşın, Muammer Kaddafi televizyondan yaptığı öfkeli konuşmada ''ölürüm de gitmem'' diyerek geri adım atmayacağı mesajını verdi.

Fakat protestocuların da Kaddafi'ye meydan okumaya devam ettiği anlaşılıyor.

Libya'nın doğusundan bilindiren BBC muhabiri Jon Leyne, bulunduğu yerde halkın artık Kaddafi hükümetinin çok dar bir alanda kontrolü elinde tuttuğuna inandığını söylüyor.

Kaddafi'ye sadık güçlerin başkent Trablus'un bazı bölgelerinde ve güneydeki Sabha şehrinde kontrolü elinde tuttuğu bildiriliyor.

Tahliye

Libya'nın doğusunda başlayan protesto ve ayaklanmalarda aralarında bir Türk işçinin de bulunduğu en az 300 kişinin can verdiği düşünülüyor.

Fakat Roma'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, ölenlerin 1000 dolayında olmasının daha gerçekçi olacağını söyledi.

İtalya Dışişleri Bakanı ayrıca, Kaddafi'nin devrilmesi durumunda Libya'dan devasa boyutlarda bir göçün başlayacağını, yaklaşık 300 bin Libyalının ülkeden kaçmak için yola koyulabileceğini tahmin ediyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Avrupa Birliği'nden Kaddafi hükümetine karşı ''hızlı biçimde somut yaptırımlar'' benimsemesini ve Libya'yla bağlarını askıya almasını talep etti.

Libya'daki faaliyetlerini askıya aldığını açıklayan petrol şirketleri arasına son olarak Fransa'nın Total şirketi de katıldı.

Öte yandan Libya'da vatandaşları bulunan ülkelerin tahliye çalışmaları devam ediyor.

Fransa, Rusya ve Türkiye uçak ve feribotlar yollayarak vatandaşlarını Libya'dan geri çekiyor.

Türkiye, Libya'da bulunan yaklaşık 25 bin vatandaşından 3 binini tahliye etti.

Kınama

Libya lideri Kaddafi, sivil göstericilere karşı paralı asker kullanmakla ve protestoculara savaş uçaklarıyla saldırmakla suçlanıyor

BM Güvelik Konseyi'nden yapılan açıklamada, sivillere yönelik saldırıların sorumlularından hesap sorulması istendi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, olağanüstü bir oturumda toplanarak Libya'daki gelişmeleri ele almıştı.

Libya'nın Birleşmiş Milletler Büyükelçi Yardımcısı İbrahim Dabbaşi, New York'ta pazartesi günü yaptığı açıklamada, Muammer Kaddafi'den görevi bırakmasını istemişti.

Dabbaşi, BM Güvenlik Konseyi'nin Kaddafi'ye karşı ''yeterince sert bir dil kullanmadığından'' şikayet etti.

Muhalefet tarafına geçen İçişleri Bakanı el-Abidi, istifa kararını duyurduğu açıklamasında, Libya ordusundan halka destek vermesini ve protestocuların ''meşru taleplerini'' dinlemesini istedi.

Kaddafi'nin protestoculara karşı tutumunu eleştirerek istifasını sunan Libyalı diplomatlara son olarak Libya'nın Endonezya, Singapur ve Brunei'den sorumlu büyükelçisi de katıldı.

İstifalar

Reuters ajansının bildirdiğine göre, Kaddafi'nin oğlu Saif el-İslam'ın üst düzey bir yardımcısı da istifa etti.

Libya'nın doğusunda bulunan BBC muhabiri Jon Leyne, salı günü televizyondan yaptığı konuşmada protestoculardan ''fareler ve hamamböcekleri'' diye bahseden Albay Kaddafi'ye yöre halkının öfkeyle ve alay ederek tepki verdiğini bildiriyor.

1969'da askeri darbeyle iktidara geçtiği günden beri Libya'yı yöneten Muammer Kaddafi, yaklaşık 75 dakika süren konuşmasında, ayaklanmayı bastıracağı sözünü verdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Kaddafi'nin konuşmasını ''çok, çok korkunç'' diye niteleyerek, ''Libya lideri kendi halkına karşı savaş ilan ediyor'' yorumunu yaptı.