BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,07
ALTIN 2.464,06
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Dışişlerinden Fransa'ya sert tepki

Yasa onaylandı, hükümet kanadından ilk tepki geldi! Dışişleri Bakanlığı alınan karar sonrası karşı atağa geçti!

Abone ol

Dışişleri Bakanlığı, Fransa Senatosu'nun Ermeni yasa teklifini kabul etmesiyle ilgili olarak kararı şiddetle kınadıklarını belirtirken kararı her platformda kınayacaklarını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı, Fransa Senatosunun Ermeni yasa teklifini kabul etmesiyle ilgili olarak, "Her yönüyle sorunlu ve bir sorumsuzluk örneği olan bu kararı şiddetle kınıyoruz ve bu karara tepkimizi her türlü platformda dile getireceğimizi ilan ediyoruz" dedi.

SİYASETİN KURBANI 

“Bu gelişme, böyle hassas bir konunun Fransa’da iç siyaset hesaplarına nasıl alet edilebildiğinin açık bir göstergesini teşkil etmektedir. Bu, Fransız siyaseti adına son derece talihsiz bir adımdır. Tarihin ve adalet anlayışının, başka halkların geçmişleri üzerinden siyasileştirilmesi, ifade özgürlüğünün bu kadar özensizce zedelenmesi öncelikle Fransa bakımından bir kayıptır. Fransız kurum ve hukukçularının görüşlerine rağmen Türkiye ile Fransa arasındaki tarihi ve çok boyutlu ilişkilerin iç siyasi takvim gözetilerek kurban edilmesi ayrı bir talihsizliktir. Bunun sorumluluğunun kime ait olduğu açıktır. Kanunun kesinleşmesi sürecinin tamamlanması durumunda, daha önceden üzerinde düşündüğümüz önlemleri uygun gördüğümüz şekilde süratle devreye sokmaktan çekinmeyeceğimizin hatırlatılmasında fayda görüyoruz.”

HER TÜRLÜ ADIM ATILACAK 

“Aynı şekilde, haksız suçlamalar karşısında, meşru temelde kendimizi savunma hakkımızı güçlü şekilde kullanmaya devam edeceğimiz de bilinmelidir. Hükümetimizin bu konudaki ilkeli tutumundan hiç kimse şüphe duymamalıdır. Mevcut sürecin, Fransa’nın siyasi, hukuki ve ahlaki hatalar hanesine yazılmayacak şekilde sonuçlanması için bütün yolların denenmesi gerektiği açıktır. Türkiye, temel insani değerleri ve kamuoyu vicdanını hiçe sayan bu haksız tasarrufa karşı gereken her türlü adımı atmak konusunda kararlıdır.”

TOPLAMA KAMPINA MI GÖTÜRECEKSİNİZ?

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoglu, Fransa’da 1915 olayları için Ermeni soykırımını inkâr edenlere ceza getiren yasayla ilgili ağır eleştiride bulundu. Erciyes Üniversitesi’nde düzenlenen bir konferansta konuşan Davutoğlu, Paris’e inen her Türk’ün, ister dışişleri bakanı olsun herhangi bir Türk olsun, ‘bu tasarıyı tanımıyorum. Soykırım tasarısını tanımıyorum’ diye konuşacağını hatırlattı. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bu durumda Fransa’ya seslenerek, şöyle konuştu: “Herkesi tutuklayacaklar mı? Önceki günlerde 35 bin insan 5 kilometrelik güzergâhta Türk ve Fransız bayraklarıyla, Fransız vatandaşları da, bizim için 1915 olayları de soykırım değil dediklerinde toplama kampları mı yapılacak, toplama kamplarına mı götürülecek. Toplu hapishanelere mi alacaklar. Büyük hapishaneler mi inşa edecekler.”