BIST 9.891
DOLAR 32,46
EURO 34,85
ALTIN 2.446,68
HABER /  DÜNYA

Dışişleri Teşkilat Yasası’ndaki değişikliğe tepki

CHP’li Milletvekilleri Faruk Loğoğlu ve Osman Korutürk, Dışişleri Teşkilat Yasası’nda yapılan değişiklik ile ilgili olarak, “CHP olarak biz ...

Abone ol

CHP’li Milletvekilleri Faruk Loğoğlu ve Osman Korutürk, Dışişleri Teşkilat Yasası’nda yapılan değişiklik ile ilgili olarak, “CHP olarak biz bu konunun arkasındayız. Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağız” dediler.
TBMM’de düzenledikleri basın toplantısında Dışişleri Teşkilat Yasası’nda yapılan değişiklik ile ilgili açıklamalarda bulunan CHP’li Milletvekilleri Faruk Loğoğlu ve Osman Korutürk, konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklarını açıkladı.

“DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NI İKTİDAR PARTİSİNİN ARKA BAHÇESİ HALİNE GETİRMEK ANLAMINA GELİR”
CHP Milletvekili Faruk Loğoğlu, “Hükümet halkımızın yararına olan bazı adımları atarken, kendi iktidarlarının tercihleri doğrultusunda Torba Yasanın içerisine olmaması gereken unsurları da koyuyorlar. Bunların bir kısmı çok gerekli olmayan ve iktidar partisinin çıkarlarına hizmet eden, bir kısmı da doğrudan doğruya yasa ve anayasaya aykırı olan unsurlardan oluşuyor. Bunların başında Dışişleri Bakanlığı Teşkilatı’nda yapılan çok önemli değişiklikler. AK Parti’nin bu girişimi iktidara geldiklerinden beri devlet dairelerinde kadrolaşma faaliyetlerinin bu sefer Dışişleri Bakanlığı’na uzanan durumudur. Orada da istedikleri gibi, kendilerine biat eden kişileri merkez teşkilatında en üst görevlere getirme girişimidir. Bu, bir noktada Dışişleri Bakanlığı Teşkilatı’nı belli bir ölçüde iktidar partisinin arka bahçesi haline getirmek anlamına gelir” diye konuştu.

“DIŞİŞLERİ TEŞKİLAT YASASI’NDA ÇOK ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİK”
Yapılan değişiklik hakkında bilgi veren CHP Milletvekili Osman Korutürk, “Dışişleri Teşkilat Yasası’nda yapılan değişiklik çok önemli. Önce Plan ve Bütçe Komisyonu’na 3 değişiklik tasarısı getirildi. Bunlardan birisi Dışişleri Bakanlığı giriş sınavına hangi disiplinlerden girilecek, bunlar zaten belirlenmişti, havuz genişletilmişti. Bunun içine mühendislik dahil, tarih, sosyoloji, felsefe gibi bir çok disiplinde alındı. Bunun uygun olduğunu düşünüyoruz. Bu havuzun genişletilmesi aslında doğu bir şey. İkinci değişiklik 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun hükümetlere yurtdışına büyükelçileri istisnai memur olarak atama yetkisi veriyor. Normal olarak dünyadaki uygulama var, bizde de vardı ve zaman zaman da faydaları oluyordu. Uygulama, bunların yurtdışındaki istisnai memurluklarının bittikten sonra Türkiye’ye dönüşte Bakanlık ile ilişkilerinin kesilmesi. Bu 23. dönemde hükümet tarafından değiştirildi. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarından yurtdışına bu şekilde atanan kişiler döndükleri zaman ve ihtiyaç olması halinde merkez teşkilatında görev alabilir diyordu. Bu defa bizim karşımıza gelen bunu çok daha fazla genişletiyor. İstisnai memurlar diğer kamu kurum ve kuruluşlarından gidebildikleri gibi memuriyetle ilgisi olmamış kimseler de atanabiliyor. Bunlar döndükleri zaman dışarıdan atanan kişilerin de merkez teşkilatında görev almalarına imkan tanıyan bir teklif yasalaştı, bu çok sakıncayı bir şey. Bu Dişlerinin bir meslek kariyer kuruluşu oluşunu bozma kapısını açması bakımından çok ciddi sakıncalar içeriyor ama anayasaya da aykırı. Devlet ile memuriyet ile, Dışişleri ile hiçbir ilgisi olmayan birisini teorik olarak bir ülkeye büyükelçi olarak tayin edeceksiniz, orada 1 ay büyükelçilik yaptıktan sonra merkeze çekeceksiniz, ondan sonra Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürlüğü’nde, Müsteşar Yardımcılığı’nda, hatta Müsteşar olarak kullanabileceksiniz. Bu fevkalade yanlış bir şey” diye konuştu.

“BEN OLSAM İSTİFA EDERDİM”
“Daha önceden büyükelçilerin böyle bir durumda tepki olarak görevlerini bırakacağını söylemiştiniz, bunu hala öngörüyor musunuz?” şeklindeki soruya cevap veren Korutürk, “CHP olarak biz bu konunun arkasındayız. Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağız. Bu sürecin sonunda eğer yerleşirse istifa etmek etmemek meslekte olan arkadaşların kendi tercihidir. Ben kendim meslekte olsaydım, bu yasalaşırsa istifa ederdim” ifadelerini kullandı.

“WASHINGTON’A YENİ TEMSİLCİLİK”
CHP’nin yurtdışı örgütlenme faaliyetleri hakkında bilgi veren Faruk Loğoğlu, “Bu güne kadar Almanya, Fransa, Avusturya, İsviçre, Belçika gibi ülkelerde örgütlenmemizin altyapısını tamamladık. AB Komisyonu nezdinde bir temsilciliğimiz var. 1 Temmuz 2013 tarihi itibariyle Washington’da bir temsilciliğimiz faaliyete geçti. Amerikan Adalet Bakanlığı’nın öngördüğü kurallar çerçevesinde ve Amerikan yasalarına görevine işlemini tamamlamış olan bir temsilciliktir. Örgütlenme bağlamında değil, Amerika’da gelişmeleri izlemek, Türkiye-ABD ilişkilerine katkıda bulunmak, orada bulunan vatandaşların sorunları ile ilgilenmek, CHP’nin faaliyetlerini ilgili çevrelere anlatmak” şeklinde konuştu.
Loğoğlu, “Anayasa Mahkemesi’nin uzun tutuklulukla ilgili iptal kararı vermesinin ardından Ergenekon’da 60’dan fazla kişi tahliye talebinde bulunmuştu, bu talep reddedilmişti, gerekçeli karar yayınlamadı ve ayrıca 1 yıllık bir süre var, nasıl değerlendiriyorsunuz?” şeklindeki soruya ise, “Hukukta genel bir ilke, alınan kararları daima vatandaşların tutuklu olsun olmasın en erken noktada lehine kullanmaktır. Biz mahkemelerden bunu bekliyoruz” diye cevap verdi.
(İHA)