BIST 10.891
DOLAR 32,94
EURO 35,76
ALTIN 2.529,05
HABER /  GÜNCEL

Dış basın kutuplaşmayı gördü

İzmir'deki miting, dünyanın gözünü bir kez daha Türkiye'ye çevirdi. Bakın hakkımızda yazılan yorumlar neler oldu...

Abone ol İzmir'de düzenlenen Cumhuriyet Mitingi dış basında geniş yer buldu. Dış basın, ''laiklik yanlısı yüzbinlerce Türk'ün sokaklara döküldüğü''nü kaydetti. Medyadaki yorumlarda laik-İslamcı ayrımı öne çıkarıldı.

The Guardian:
"1 milyon Türk İslamlaştırılmaya karşı miting düzenledi" başlıklı haberde, protestoların üçüncü haftasında laiklerin İzmir’e akın ettiğini kaydedildi.

Guardian muhabiri, mitingde en sık duyulan sloganın "Türkiye laiktir, laik kalacak" olduğunu aktarıyor ve şunları yazıyor; "Laikler şimdi Yeni-İslamcıların gerçek niyetlerini göstermelerinden korkuyor. Onların, özellikle taşradaki geleneksel seçmenlerini tatmin etmek için dini konular üzerinde odaklandıklarını düşünüyorlar. Ülkedeki gerilim, iktidardaki Yeni-İslamcıların daha da büyük bir çoğunlukla yeniden seçilmeleri halinde, Türkiye'nin kutuplaşmaya gidebileceği yönündeki endişeleri körükledi."

The Times:
"Laik protestosuna 1.5 milyon katıldı" başlıklı haberde, İslamcı hükümete karşı şimdiye dek düzenlenen en büyük protesto gösterisine 1.5 milyon kişinin katıldığı bildirildi.

The Times, göstericilerin bölünmüş laik partilere birleşmeleri için çağrıda bulunduklarını da belirtti.

Independent:
Independent'taki resimde, mitinge katılanların bazıları ellerinde Atatürk posterleriyle görülüyor. Gazete, taşınan posterler, atılan sloganlarla İzmir'deki mitingde bir anlamda Atatürk'ün devreye sokulduğunu, himayesine başvurulduğunu belirtiyor.

Financial Times:
Cumhuriyet Mitingi'yle ilgili yorumu; "Muhalefetin akını". Gazete Türkiye'de muhalefetin, ülkenin en büyük üçüncü kentindeki mitinginde gücünü gösterdiği kanısında. Gazete AKP'nin önceki gün Erzurum'da düzenlediği mitinge de atıf yaparak, Erzurum ve İzmir'deki mitinglerin, halkın sokaklara dökülmeye ne kadar hazır olduğunu gösterdiğini belirtiyor. Financial Times'a göre bu mitingler, Türkiye'de siyasi ortamın ne kadar gerginleştiğinin de göstergesi.

Daily Telegraph:
Bir milyon Türk'ün laiklik yanlısı gösteride bir araya geldiklerini ve ülkelerinin laik bir devlet olarak kalması talebinde bulunduklarını yazıyor.

CNN:
CNN International haberinde "dünkü bombalı saldırı tehdidi kitleleri sokağa çıkmaktan alıkoyamadı" ifadesini kullandı.

CNN muhabiri Paula Hancock, canlı bağlantısında mitingi "1 milyondan fazla kişi, laiklikliğe bağlılıklarını ve AKP'nin bu düzen için bir tehdit olduğunu haykırıyor" sözleriyle yorumladı.

CNN televizyonunun internet sitesinde de "Türkler laikliği desteklemek için gösteri yapıyor" başlığı altında, Türklerin bu kez ülkenin üçüncü büyük kentinde bir araya geldikleri belirtildi.

Haberde, daha önce Ankara ve İstanbul'da da yapılan benzeri gösterilerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hükümetine baskı amacıyla düzenlendiği görüşü savunuldu.

BBC:
BBC World, İzmir'deki mitingi canlı görüntülerle ekrana taşıdı. İzmir, "liberal düşünceli ve Batı'ya dönük insanların yaşadığı muhalefetin kalesi olarak" nitelendirildi.

Miting, siyasi krizin henüz çözülemediğinin göstergesi olarak yorumlandı. BBC muhabiri, yaklaşan genel seçimler nedeniyle muhalefetin etkisinin hissedilmeye başlandığını, artık Meclis'te çoğunluğu alma ve böylece bir sonraki cumhurbaşkanını seçme yarışının başladığı yorumunu yaptı.

Reuters:
İngiliz haber ajansı Reuters, "Yüzbinden fazla kişi İslami kökenli hükümeti protesto etti. Mitingi düzenleyenler, temmuzdaki seçimlerden önce muhalefetin birleşmesini umuyor" ifadesini kullandı.

AFP:
Fransız Haber Ajansı (AFP), İzmir'deki mitingi abonelerine, "Türkiye'de laiklik yanlısı yeni gösteri" başlığıyla duyurdu. Ajans, Mustafa Kemal Atatürk posterlerini taşıyan yüzbinlerce insanın "laikliğe bağlılıklarını bildirmek için" bir araya geldiklerini belirtti.

Associated Press:
ABD'nin Associated Press (AP) ajansı, "genel seçim öncesinde bir güç gösterisi" olarak nitelendirdiği miting için laiklik yanlısı yüzbinlerce Türk'ün sokaklara döküldüğünü kaydetti.

Ajans, "Onbinlerce laik Türk ülkenin üçüncü büyük kentinde dinin toplumdaki etkisini artırmaya çalıştığını düşündükleri İslami kökenli partiyi protesto etti" ifadesini kullandı.

El Cezire, Fransa 24 ve Alman medyası da İzmir mitingini yakından takip etti. //