BIST 8.981
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.294,65
HABER /  DÜNYA

Dink davasında iki sanığa yakalama kararı

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin Yargıtay’ın bozma kararının ardından yeniden yapılan yargılamada dur...

Abone ol

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin Yargıtay’ın bozma kararının ardından yeniden yapılan yargılamada duruşmalara katılmayan sanıklardan Yasin Hayal’in ağabeyi Osman Hayal ile Zeynel Abidin Yavuz hakkında yakalama kararı çıkartıldı.
İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada tutuklu sanık Erhan Tuncel ile tutuksuz yargılanan Tuncay Uzundal hazır bulundu. Duruşmanın başlamasının ardından mahkeme başkanı, Dink cinayetine ilişkin İstanbul TMK’nın 10’uncu maddesi ile görevli Cumhuriyet Savcılığınca halen devam eden soruşturmaya ilişkin yazı gönderildiğini açıkladı. Savcılık tarafından mahkemeye gönderilen yazıda aralarında kamu görevlilerinin de bulunduğu şüphelilere ilişkin soruşturmanın devam ettiği cinayete ilişkin ikinci iddianamenin hazırlanmadığı belirtildi.

“CİNAYETTEN HABERİM YOKTU”
Yargıtay’ın bozma kararına ilişkin görüşü sorulan Tuncay Uzundal, “McDonald’s bombalamasıyla ilgim yok. Erhan Tuncel ile McDonald’s olayından 4-5 yıl sonra tanıştık. Üniversite öğrencisiydim. Erhan da üniversite öğrencisiydi. İkimizin de öğrenci olmasından kaynaklı aynı evde kaldık. Dink cinayetinden haberim yoktu” dedi.
Duruşmada söz alan tutuklu sanık Erhan Tuncel ise “Müşteki avukatlarının soracağı herhangi bir soru varsa yanıtlamaya hazırım. Onun dışında duruşmalardan vareste tutulmak istiyorum” şeklinde konuştu.
Yargılamanın uzamasının müvekkili Erhan Tuncel’den kaynaklanmadığına dikkat çeken avukat Erdoğan Soruklu ise şunları söyledi: "Anayasa Mahkemesi içtihatlarına göre yasal alt ve üst sınır arasında kalan tutukluluk süresini bile Anayasa Mahkemesi uzun bulmakta ve adil yargılama hakkının ihlal edildiği yönünde karar verebilmektedir. Bu açıdan müvekkilimin tutukluluğunu haklı gösterecek yasal bir gerekçe bulunmamaktadır. Tutuksuz yargılanmasını talep ediyoruz. Yargıtay’ın bozma talebine uyulup uyulmayacağı yönünde bir karar verilmemiştir. Hakkında en azından bir beraat kararı verilmiş olduğu halde müvekkilim tutuklandı. Eğer mahkemeniz bozma kararına uyacaksa ki öyle anlaşılıyor. Eğer uyacaksa tutukluk süresinde üst sınırı 5 yıldır. Dolayısıyla yargılamanın uzaması müvekkilin mağduriyetini gerektirmez. 2 yıl boyunca serbest kalmıştı. Kaçma girişiminde bulunmamıştı”.

SABRİ UZUN İFADEYE ÇAĞRILDI
Tuncel’in, TMK’nın 10’uncu maddesi ile yetkili Cumhuriyet savcılığına detaylı ifade verdiğini hatırlatan avukat Soruklu, “Müvekkilimin ifadesiyle alakalı bazı kişilerin tanıklığa çağrıldı. Sabri Uzun’un çağrıldığını basından duyduk. Üst düzey emniyet görevlisi. böyle kişilerin tanıklığa çağrılması dönemine geldik. Emniyet daire başkanlarının tanık olarak çağrıldığı durumda emniyet teşkilatının en alt seviyesinde yer alan müvekkilimin cinayet için belirleyici olması mümkün değil. İfadeye çağırılan kişilerin emniyet içindeki konumu, müvekkilimin emniyet içindeki konumu, zamanında gerekli yerlere ihbar yaptığı da dikkate de alınarak tahliyesini talep ediyoruz” dedi.
Duruşmada daha sonra söz alan Dink Ailesi avukatlarından Fethiye Çetin de kamuoyunda rüşvet ve yolsuzluk iddialarına ilişkin soruşturmayla ilgili yapılan açıklamaların çok önemli olduğuna dikkat çekerek, "Bir bakıma yaşanan gelişmeler aslında başından itibaren bizim söylediklerimizi doğrulamaktadır. Bazı kamu görevlileri hukuksuz delil elde etmenin odağındadır. Bu nedenle bütün taleplerimiz yeniden karşılanmalı ve dosya yeniden ele alınmalıdır. MİT, Genel Kurmay ve İstihbarat daire başkanlığı dosyamıza bilgileri doğru bir biçimde aktarmamıştır. Bir an önce esasa gelinmesini talep ediyoruz" dedi.
Verdiği aranın ardından kararını açıklayan mahkeme Erhan Tuncel’in vareste tutulma talebini reddetti.
Tuncel’in tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme duruşmalara katılmayan ve Yargıtay’ın bozam kararına ilişkin görüşleri sorulamayan davanın tutuksuz sanıkları Osman Hayal ve Zeynel Abidin Yavuz hakkında yakalama kararı çıkarttı.
(İHA)