BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,80
ALTIN 2.411,23
HABER /  GÜNCEL

'Diktatörlerin gidişi Riyad ve Ankara'ya bağlı'

Daily Telegraph gazetesine göre Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki diktatörlerin görevden uzaklaştırılması Suudi Arabistan ve Türkiye'nin diplomatik becerilerine bağlı.

Abone ol

Daily Telegraph gazetesine göre Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki diktatörlerin görevden uzaklaştırılması Suudi Arabistan ve Türkiye'nin diplomatik becerilerine bağlı.

Erdoğan ve Suudi Arabistan Kralı Abdullah

Gazeteye göre Suudi Arabistan'ın rolü Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in, Türkiye'ninki ise Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın iktidardan uzaklaştırılması için önemli.

Başyazısında Arap Baharı'nın Mısır ve Tunus'taki rejim değişikliklerinin ardından hız kestiğine dikkat çeken gazete Yemen ve Suriye'deki gelişmeleri buna örnek gösteriyor.

Daily Telegraph Yemen lideri Ali Abdullah Salih'in Körfez İşbirliği Konseyi tarafından hazırlanan, kendisinin görevi devretmesini ve ülkenin seçimlere gitmesini öngören barış planına uyma vaadini yerine getirmediğini hatırlatıyor.

Konsey'in en etkili üyesi olan Suudi Arabistan'ın aynı zamanda Yemen'e en büyük mali yardımı yapan ülke olduğunu da vurgulayan gazete, Yemen'de iç savaşı önlemeyi ve Salih'i ikna etmeyi bir tek Riyad'ın başarabileceğini belirtiyor.

Daily Telegraph'a göre benzer bir rolü Suriye'deki krizin aşılması için de Türkiye oynayabilir.

Beşar Esad'ın reform sözünü tutmayıp protestoları şiddetle bastırmaya devam ettiğini, bu nedenle bölge için istikrarsızlaştırıcı bir unsur haline geldiğini belirtıyor gazete.

Ancak gazete Suudi Arabistan'ın da Türkiye'nin de ihtiyaç duyulan bu diplomatik rolü başarıyla oynayıp oynayamayacağının belirsiz olduğunu vurguluyor.