BIST 9.709
DOLAR 32,51
EURO 34,81
ALTIN 2.428,09
HABER /  GÜNCEL

Dicle'nin faturasını İstanbul ödeyecek

Dicle bölgesindeki kaçak elektrik tutarının mart sonunda 416 milyon TL'yi bulması bekleniyor. 2012'de 2 milyarı aşacak açık Batı'daki tahsilatla kapanacak

Abone ol

Türkiye'nin kaçak elektrik sorununu SABAH gözler önüne seriyor. Yıllardır kamu elinde yönetilen elektrik dağıtım bölgeleri kaçak elektrik nedeniyle yönetilemez hale geldi. 2012'nin ilk 3 ayında sadece özelleştirilmeyi bekleyen Dicle bölgesine kaçak elektrik ve tahsilat sorunu nedeniyle elektrik faturalarında ödenen "kayıp-kaçak" kaleminden 416 milyon TL para transfer edilecek. Kaçağı yüksek olan bölgelere toplam transfer devri ilk 3 ayda 604 milyon TL'ye ulaşacak. Yıllık bazda rakam 2 milyar TL'yi aşıyor.

EN BÜYÜK DESTEK BOĞAZİÇİ'NDEN

Finansman karşılanmasında en büyük kaynak olan 203 milyon TL ise Ankara, İstanbul ve İzmir elektrik dağıtım bölgelerinden transfer edildi. İstanbul Avrupa Yakası Boğaziçi Elektrik'ten 203 milyon TL, İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş.'den 93 milyon TL, İzmir'i kapsayan Gediz bölgesi 66 milyon TL, Başkent Elektrik 44 milyon TL ödedi. Rakamlar yıl bazında hesaplandığında ise kaçak elektrik maliyeti 2 milyar TL'yi aşıyor.

ÖZELLEŞTİRME KURTARDI

Özelleştirmesi tamamlanan bölgelerde tahsilat artışı ve kaçak elektrik düşüşü görülürken, kamuya ait bölgelerde değişim gözlenmiyor. Sadece bir dağıtım bölgesinde özelleştirme sonrası yüzde 50'nin üzerinde tahsilat artışı var. Devletin yıllık fatura kazancı 700 milyonu aştı.

Kaçak, fiyatı % 7 artırıyor

Yetkililer, elektrik dağıtım şirketlerine 2015'e kadar EPDK'nın kaçak elektriği indirme hedefi koyduğunu ve şirketlerin bu hedefe ulaşmak zorunda olduğunu belirtti. Yetkililer, "Şu anda fiyat eşitleme mekanizması olmasa kaçak kullanımı düşük illerde elektrik yüzde 7 daha ucuz tüketilirdi" dedi.

Kaçakta Şanlıurfa lider

TEDAŞ'ın 2010 yılı faaliyet raporuna göre kaçak elektrikte tüketim bazında liderliği 3 milyar kilovat ile Şanlıurfa aldı. Şanlıurfa'da kullanılan elektriğin yüzde 55'i kaçağa giderken bu oran yılda yaklaşık 600-700 milyon TL'lik elektriğin kaçak kullanıldığı anlamına geliyor. İkinciliği ise Diyarbakır alıyor.