BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Dicle krizi göz göre göre mi geldi?

Hatip Dicle, aldığı mahkumiyet kararının milletvekilliğine engel olduğunu bilmesine rağmen aday oldu.

Abone ol

Hatip Dicle, aldığı mahkumiyet kararının milletvekilliğine engel olduğunu bilmesine rağmen aday oldu. Dicle'nin kararını onaylayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nde görevli Halim Aşaner ise bu bilgiyi üyesi olduğu YSK ile paylaşmadığı iddia ediliyor.

Kriz göz göre göre geldi. Yeni Şafak'ın manşetine taşıdığı habere göre krizin arkasında YSK üyesi, Dicle ve onun avukatları var.

AŞANER BİLİYOR MUYDU?

Dicle'nin 1 yıl 8 ay hapis cezasını onayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi üyesi Halim Aşaner'in aynı zamanda YSK üyesi olması da bir diğer tartışma konusu. Aşaner'in de Dicle ile ilgili 22 Mart tarihli Yargıtay kararını YSK'nın gündemine getirmediği öğrenildi. Dicle'nin ise milletvekili olamayacağını bile bile mahkumiyetini neden gizleyip aday olduğu merak konusu.

SENARYONUN DEVAMI

YSK, 18 Nisan'da aralarında Hatip Dicle'nin de bulunduğu 12 bağımsız milletvekili adayını 'eksik evrak' gerekçesiyle veto etmişti. Karar üzerine Türkiye'de gerilim yeniden yükselmiş, çıkan olaylarda bir kişi hayatını kaybederken onlarca kişi yaralanmış, BDP'li belediyelere ait iş makineleri polislerin üzerine sürülmüştü. YSK 3 gün sonra veto kararını kaldırmıştı.

YARGITAY KARARI 9 HAZİRAN'DA BİZE GELDİ

YSK'nı Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararda, Dicle'nin, 22 Mart 2011'de kesinleşen kararla terör örgütünün propagandasını yapmak suçundan mahkum olması nedeniyle milletvekili seçilme koşullarını taşımadığı belirtiliyor. Dicle'nin, 11 Nisan 2011'de avukatları aracılığıyla İl Seçim Kurulu'na başvurduğu ve milletvekili seçilme koşullarına yeniden sahip olduğu saptamasıyla adaylığının kabulüne karar verildiği ifade edildi.

YSK, Dicle'nin bir başka davada verilen mahkumiyet kararının Yargıtay'ca onanarak kesinleştiği bilgisinin ise 9 Haziran 2011'de kendilerine ulaştığı ifade etti. YSK'nın bu bilgiye rağmen sessiz kalması ve kararını önceki gece vermesi ise dikkat çekti.

SUÇ ADLİ SİCİL KAYDINA NEDEN İŞLENMEDİ?

YSK, kararın 22 Mart'ta onanmasına karşın bilgileri adli sicil kayıtlarına işlenmediği mahkumiyetten haberdar olmadığını ileri sürdü. Dicle'nin işlediği suç nedeniyle milletvekili olamayacağı ifade edilirken, FP milletvekili Merve Kavakçı'nın vatandaşlık ve DYP'li Bahattin Şeker'in de askerlik nedeniyle vekilliklerinin düşürülmesi emsal gösterildi.

KCK'YA TAHLİYE PLANI

Uzmanlar, YSK'nın Dicle kararının bu aşamada devreye girdiğini ve bölgede BDP ve DTK açıklamalarıyla çeşitli gösterilerin ve şiddet eylemlerinin tırmandırılacağını vurguluyorlar. Böylece KCK mahkemeleri üzerine baskı kurulması ve sadece milletvekili seçilenlerin değil, KCK'dan tutuklu tüm sanıkların tahliye edilmesinin amaçlandığına dikkat çekiyorlar.