BIST 10.740
DOLAR 32,22
EURO 35,02
ALTIN 2.503,35
HABER /  DÜNYA

Devlet terörü paketi dedi

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, demokratikleşme paketine "devlet terörü paketi" nitelemesini yaptı.<br/>TBMM’de düzenlediği basın to...

Abone ol

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, demokratikleşme paketine "devlet terörü paketi" nitelemesini yaptı.
TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, demokratikleşme paketinin Meclis’e gönderildiğini belirten ve gönderilen tasarıda demokratikleşme adı altında ciddi bir adım görmediklerini anlatan Akif Hamzaçebi, paketin demokratikleşme paketi olmadığını, otoriterleşme paketi olduğunu, "devlet terörü paketi" olduğunu, paketin Gezi’den intikam alma amacı taşıdığını savundu . Akif Hamzaçebi, “Demokratik yönetimler meydanlardan korkmazlar. Gezi bir ideolojik hareket değildi, toplumun ‘benim hayat tarzıma müdahale’ etme tepkisini ifade eden bir anlayışın meydanlarda oluşturduğu bir birliktelikti. Başbakan, Gezi Parkı olaylarının intikamını almak istiyor” diye konuştu.

"BUNLARDA İNSANLIK YOK"
Toplantı ve gösteri yürüyüşünün yasaklanmasının demokratik olmayacağını belirten Hamzaçebi, “Sayın Balbay’ın uzun tutukluluğu nedeniyle Anayasa Mahkemesi’nin verdiği uzun tutukluluk ve seçilme hakkının kullanılamayışı hakkının ihlalinin tespitinden Başbakan’ın memnun olduğu kanaatinde değilim” diyerek demokratikleşme paketinin olumsuz olduğunu iddia ettiği yönlerini anlattı. “Ancak kahramanlar Türkiye’de meydanlara çıkıp toplantı ve gösteri yürüyüşünü yapmaya cesaret edecektir” diyerek paketin yasalaşması durumunda toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin terör eylemleriyle eş anlamlı olacağını belirten ve pakete paralel olarak yargıda bir takım gelişmelerin olduğunu ifade eden Hamzeçebi, “Güvenlik güçlerinin şiddetinden kaçarak can havliyle camiye sığınan vatandaşlara dava açıldı, onların 6 yıla kadar hapsi istendi. Bir müezzin kadar olamayan yargı mensupları var, Başbakan var. O müezzine baksınlar ve ondan hak ve adalet dersi alsınlar. Çanakkale’de protesto eylemleri sırasında yola spreyle yazı yazan 13 yaşındaki bir çocuk hapis talebiyle mahkemeye sevk edildi, kamu malına zarar verdiği için 6 yıla kadar hapsi isteniyor. Bunlarda insanlık yok, adalet duygusu, insana saygı, kanunlara saygı yok, bunlarda kanunsuzluk var. Türk Ceza Yasası açık, buna rağmen bu çocuğumuz 6 yıla kadar hapis cezası istemi ile mahkemeye sevk edilmiştir. Bu tam anlamıyla yargı terörüdür. Yolsuzluk yapanlar affediliyor, ihaleye fesat karıştıranlara bu tasarıyla siyasetin yolu açılıyor. İhaleye fesat karıştıranlar 13 yaşındaki bir çocuğun değerinden çok daha değerli” şeklinde konuştu.
Bu paketin demokratikleşme paketi olarak isimlendirilmesinin mümkün olmadığını savunan Hamzaçebi, ”Başbakan otoriter tanımlamasından çok memnun değil. Onu uygun olduğu şekilde bundan sonra anacağız. Bu tasarı yasalaşırsa Başbakan’a totaliter diye hitap edeceğim” ifadelerini kullandı.

BALBAY’IN DAVUTOĞLU ELEŞTİRİSİ
Mustafa Balbay’ın Genel Kurul’da yaptığı konuşmada Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nu eleştirdiği, Bakan Davutoğlu’nun da cevap verdiğinin hatırlatılması üzerine Hamzaçebi, “Sayın Balbay’ın yaptığı ilk konuşmada gayet güzel bir değerlendirme yaptı. Sayın Davutoğlu’na yönelik bir eleştiri yaptı, bütün eleştirisi bu parlamentonun Türkiye’nin sorunlarını çözebileceği düşüncesine dayanarak parlamentoyu ve hükümeti göreve davet etmekti. Bunun üzerine bir konuşma yaptı. Sayın Babacan Balbay’ın konuşmasını alkışladı. Sayın Balbay, Davutoğlu’nu ince bir şekilde eleştirerek onu göreve davet etti. Bizde onu göreve davet ediyoruz, Dışişleri Bakanlığı’nı keşke yapabilse” dedi.
(İHA)