BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Devlet Öcalan ile görüşmüyor mu?

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, çözüm süreciyle ilgili konuştu, İmralı ile görüşmelerin sürdüğünü ima etti.

Abone ol
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Kobani olaylarından sonra çözüm sürecinde "türbülans" yaşandığını söyledi. Devlet ile Öcalan arasındaki görüşmeler için de, "sürdüğünü tahmin ediyorum" dedi.
 
CNN TÜRK'e konuşan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Kürt sorununa çözüm için yürütülen sürecin devam edeceğini vurguladı. Hükümetin sorunu çözmek için çalıştığını belirtti. Akdoğan, “Ne zaman çözüme yaklaşılsa provokatif olaylar yaşandı, çözüm süreci sekteye uğradı. Fakat ne olursa olsun çözüm süreci devam etti” dedi.
 
Akdoğan, “Devlet ile PKK’nın cezaevindeki lideri Abdullah Öcalan arasında İmralı’da yapılan görüşmeler sürüyor mu?” sorusuna, “Devletin İmralı ile gerçekleştirdiği görüşmeler devam ediyordur diye tahmin ediyorum” cevabını verdi.

"TÜRBÜLANS YAŞANDI"
 
Yalçın Akdoğan, IŞİD saldırısı altındaki Kürt kasabası Kobani’ye destek için yapılan ve 40’ı aşkın kişinin öldüğü eylemlerle ilgili de sokak çağrısı yapan Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) tepkisini sürdürdü. Hükümetin Kobani olaylarından önce durduğu noktada olduğunu ifade etti. Akdoğan şöyle konuştu:
 
“Meselenin iki boyutu var: Bir, demokratikleşme ve diğer alanlar. İkincisi de terörün bitirilmesi. Bu hedefe doğru yürünürken Kobani’den sonra 6-8 Ekim olayları, şehirlerin yakılması, yıkılması ve bunun da öncesinde bu süreci zehirleyen araba çalma, yol kesme gibi şiddet olayları. Bunlar süreci kırılgan hale getiren konulardı. Üzerine bir de Kobani bahanesiyle yaşanan olaylar çıkınca bir türbülans yaşandı. Gelinen noktada bir muhasebe yapmak elbette gerekiyor, bu da yapılıyor. Hükümetin kararlılığı çözüm bulma konusundaki kararlılık. Bu kararlılık devam ediyor.”

"SÜREÇ BİTSİN OLARAK ALGILANIR"

Kobani olaylarından “ders çıkarılması” gerektiğini söyleyen Akdoğan, “Samimiyet sorgulanmıştır. Hükümet olduğu yerde durmaktadır, herkes üzerine düşeni yapmalıdır. Asayiş ve şiddet olaylarına tamamen son verilmesi, bölgede terör estirilmemesi gerekir. Bu olayların devam etmesi, ‘süreç bitsin’ olarak algılanır, ‘ben istemiyorum’ olarak algılanır” dedi.

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, süreci başlatanın da devam ettirenin de hükümet olduğunu yineledi, “Bizim dışımızda gerçekleşen olaylar olabiliyor, mihraklar süreci karıştırmak isteyebiliyor. İleride de olabilir bu sorunlar. Çözüm konusunda irade önemlidir” diye konuştu.