BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,79
ALTIN 2.439,08
HABER /  GÜNCEL

Berlin Duvarı'nın yıkılışıının 25. yıldönümü kutlanıyor

Soğuk Savaş sırasında Almanya'yı ikiye bölen Berlin Duvarı'nın yıkılışının 25. yıldönümünde konuşan Başbakan Angela Merkel, duvarın yıkılışının insan haklarının tehlikede olduğu tüm ülkelere bir mesaj olduğunu söyledi.

Abone ol

Berlin Duvarı'nın yıkılışının 25. yldönümünde konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel, duvarın yıkılışının tüm dünyaya "hayallerin gerçek olabildiğini" ve "hiçbirşeyin olduğu gibi kalmak zorudan olmadığını" gösterdiğini söyledi.

Duvarın geçtiği yeri ve yüksekliğini belirlemek için yerleştirilen 7 bin beyaz balonun akşamın ilerleyen saatlerinde gökyüzüne salıverilmesi planlaıyor.

3.6 metre yüksekliğinde ve 15 kilometre boyunca uzana duvar 1961 yılında Doğu Almanya'dan Batı Almanya'ya geçişleri engellemek için yapılmıştı.

Doğu Almanya'da büyüyen Merkel, diğer yetkililerle beraber duvardan kalan son parçaya güller bıraktı. Duvar yıkıldığında Merkel 30'lu yaşlarındaydı ve fizikçi olarak çalışıyordu.

Duvar hakkında yeni kurulan bir bilgilendirme merkezinin açılışında konuşan Merkel, "Kötü giden şeyleri değiştirebiliriz.... Bu, Ukrayna, Irak ve insan haklarının tehdit altında olduğu diğer yerlere bir mesaj" diye konuştu.

Cumartesi günü Alman televizyonuna konuşan Merkel, duvarın yıkıldığı gün kendisinin de Batı Berlin'e akan kalabalığa karıştığını ve hissettiklerinin "inanılmaz bir mutluluk duygusu" olduğunu söyledi.

Duvarın yıkılışının yıldönümü için yapılan kutlamalarda konserler verildi.

Kutlamaları takip eden BBC muhabiri Jenny Hill, oldukça soğuk bir gün olmasına rağmen, yüzlerce kişinin titremelerine rağmen duvarın son kalıntısının yanında toplandığını bildirdi. Toplananların tepesinde yer alan dev bir ekrandan Merkel'in konuşması takip edildi.

Doğu Almanya'da doğduğunu söyleyen bir adam ağlayarak Hill'e duvarın neyi temsil ettiğini kimsenin unutmaması gerek dedi.

Batı Berlin'e kaçmaya çalışırken ölenlerin sayısı en az 138.