BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Devlet kontrolsüz yardım yapamayacak

Devlet kasasından, yapılacak yardımlara AB standardı geliyor. Kömürden, gıdaya; dernek ve vakıflara yapılacak yardımlara sıkı denetim uygulanacak.

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- TBMM’ye gönderilen Devlet Yardımları Kanun Tasarısı, yıllardır yaşanan yardım tartışmalarına son verecek. Avrupa Birliği’ne uyum çerçevesinde çıkartılacak yasa ile devlet yardımlarının niteliği, yapısı ve kontrolünde yeni hükümler geçerli olacak.

Deniz Feneri gibi dernek ve vakıflara yapılan tartışmalı yardımlar, hükümetin dağıttığı kömür ve gıda yardımları da denetim içine alınacak. Yeni çıkartılacak bu yasa hükümlerine uygun olamayan yardımlar yapılamayacak. Yasa hükümlerine göre yapılan yardımlar oluşturulacak Kurul tarafından denetlenecek. Kurul’un uygun bulmadığı devlet yardımı yapılamayacak. Yapılmış olsa bile geri alımı yapılabilecek. Geri alınması mümkün olmayan hallerde, Kurul’dan izin almadan yapılan yardımlara izin verenler hakkında işlem yapılacak.

Tasarı, yalnızca bağış niteliğindeki yardımları değil, teşvik amaçlı yardımları da içeriyor. Tasarının birinci maddesinde amaç; “ Devlet yardımları ile ilgili ilkeleri ve genel hükümleri belirlemek, Devlet yardımlarının Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki anlaşmalara ve diğer uluslararası yükümlülüklere uygun olarak düzenlenmesi, koordinasyonu, izlenmesi ve denetlenmesine ilişkin usul ve esasları tespit etmektir” şeklinde belirtildi.

Tarım ve balıkçılık sektörlerindeki Devlet yardımlarının istisna tutulduğu tasarı hükümlerine göre; “Devlet tarafından veya kamu kaynakları aracılığıyla herhangi bir şekilde sağlanan, belirli teşebbüslere veya belirli mal veya hizmetlerin üretimine ayrıcalık tanıyarak rekabeti bozan veya bozma tehdidi oluşturmaya yönelik tedbir” alınacak. Kanuna aykırı yardım yapılmasının önüne geçilecek ve bu amaçla Rekabet Kurulu gerekli önlemleri alacak.