BIST 10.644
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.506,08
HABER /  DÜNYA

Devlet kanalına garip itiraf!

İran’da idam edilmeyi bekleyen Sakine Aştiyani, önceki akşam İran devlet kanalında röportaj verdi.

Abone ol

İran devlet televizyonu, recm cezasına çarptırılan Sakine Muhammedi Aştiyani olduğunu bildirdiği bir kadınla yapılan mülakatı yayınladı. Çarşaflı olarak yayına çıkarılan ve yüzü gizlenen kadın, kocasının öldürülmesine karıştığını “itiraf ederken”, avukatı, Aştiyani’nin bunları işkence sonucunda söylediğini öne sürdü.

Azerice konuştu

Devlet televizyonunda önceki akşam yayınlanan programda, Azerice konuşan kadının söyledikleri başka bir kadın tarafından Farsçaya çevrildi. Aştiyani olduğu belirtilen kadın, “2005 yılında bir adamla telefonla görüşmeye başladım. Sözleriyle beni kandırdı. Bana ‘Kocanı öldürelim’ dedi. Kocamın öldürüleceğine hiç inanmadım. Şaka yaptığını sandım. Daha sonra onun bir cani olduğunu öğrendim” dedi. Aştiyani, ismini açıklamadığı adamın kocasını elektrik vererek öldürdüğünü, kendisinin de bunu izlediğini söyledi.

Avukata kızdı

43 yaşındaki iki çocuk annesi Aştiyani ayrıca, Türkiye’ye kaçtıktan sonra Norveç’e giderek sığınma talebinde bulunan avukatı Muhammed Mustafa’yı da eleştirerek, “Benim davamı niye televizyona taşıdı? Namusumu niye lekeledi?” şeklinde konuştu.

Ancak İran devlet televizyonunun bu röportajı dünyada şüpheyle karşılandı. Aştiyani’nin daha önce hakkındaki iddiaları yalanladığını hatırlatan insan hakları örgütleri, İran’ın “zehirli bir propaganda” yaptığını belirtti.

Aştiyani’nin avukatlarından Hutan Kiyan, kadının çekimden önce feci şekilde dövüldüğünü ve işkenceye maruz kaldığını öne sürdü. Avukat, “Sakine, kamera karşısına çıkmayı kabul edene kadar dövüldü ve işkenceye uğradı” dedi. Kiyan, bu yayının ardından İranlı yetkililerin kadını hemen idam etmesinden endişelendiğini de belirtti.

İstihbaratın kanalı

Avukat Muhammed Mustafa da, Aştiyani’nin bu açıklamaları İranlı yetkililerin zoruyla yaptığını, böylece hayatını kurtarmayı umduğunu söyledi. Mustafa, Aştiyani’nin açıklamasına yer verilen “20.30” adlı programın İran istihbaratının kontrolünde olduğunu vurguladı.
Avukat Muhammed Mustafa, Aştiyani’yi savunduğu için tehdit edilmiş, hakkında arama emri çıkınca Türkiye’ye kaçmıştı. Mustafa Norveç’e sığındı.