BIST 10.046
DOLAR 32,40
EURO 34,55
ALTIN 2.384,77
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Dev proje için Türkler harekete geçti

Akkuyu’ya kurulacak santralin ekipman ve inşaat işinin Türk firmaları tarafından yapılması için harekete geçildi.

Abone ol

Bakan Ergün, Akkuyu'ya kurulacak nükleer santralin makine, ekipman ve inşaat işinin Türk firmaları tarafından yapılması için harekete geçti. 20 milyar dolarlık projenin 10 milyar dolarlık bölümü için yerli firmalar desteklenecek

Türkiye'nin yapacağı ilk nükleer santral, Türk firmalarına 10 milyar dolarlık yatırım ve üretim imkanı sunacak. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, toplam 20 milyar dolara kurulacak Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) 10 milyar dolarlık makine, ekipman ve inşaat işinin Türk firmaları tarafından gerçekleştirilmesi için çalışma başlattıklarını bildirdi. Ergün, nükleer santrale üretim yapacak firmalara özel destekler vereceklerini de açıkladı.

İHTİYAÇ LİSTESİ BELİRLENECEK

Bakan Ergün'ün verdiğin bilgilere göre, öncelikli olarak Akkuyu nükleer santralinin ihtiyaç listesi belirlenecek. Daha sonra sırasıyla tedarik, kaynak ve sektör planlaması yapılacak. Bu kapsamda birinci olarak Türkiye'de üretilen makine ve ekipmanlar belirlenecek. İkinci etapta belirli bir destek ve yatırımla Türkiye'de üretilebilecek makine ve ekipmanlar tespit edilecek. Üçüncü etapta ise teknolojik olarak Türkiye'de üretilmesi mümkün olamayan makine ve ekipmanlar listelenecek. Türkiye'deki sanayi kuruluşlarına bu makine ve ekipmanların üretilmesi için gerekli destekler verilecek.

TEKNOLOJİ İHRAÇ EDİLECEK

Türk firmaları, Akkuyu santralinin tasarımı, inşası ve işletilmesi aşaması dahil her safhasında tedarik zinciri içinde yer almayı hedefliyor. Nükleer santral projesiyle KOBİ'lerin araştırma, teknoloji geliştirme ve yenilikçilik yeteneği ile rekabet gücünün arttırılması da amaçlanıyor. Bu alanda yapılacak yatırımlar sayesinde ileride nükleer santralin tamamen yerli imkanlarla yapılabileceği hatta Türkiye'nin nükleer teknolojiyi ihraç eden ülkeler ligine yükselebileceği ifade ediliyor. Bakan Ergün, Mersin Akkuyu'da kurulacak olan nükleer santralin, sadece elektrik üretimi açısından değerlendirmemek gerektiğini söyledi. Akkuyu Nükleer Santral Projesi'nde yüz binlerce parçadan oluşan bir sistemin söz konusu olduğunu ifade eden Ergün, "Hedefimi ülkemiz sanayinde daha fazla katma değer ve istihdam oluşturacak yeni alanlar yaratmak" dedi.

8 BİN TÜRK ÇALIŞACAK

Enerji açığını azaltmaya yönelik olarak yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali,1200 MWe'lık dört üniteden oluşacak ve toplam 4800 MWe'lık kurulu gücü sahip olacak. Bu rakam da Türkiye'nin bugünkü kurulu gücünün yaklaşık yüzde 9'una denk geliyor. Toplam 20 milyar dolara mal olması beklenen projenin 10 milyar dolarlık makine, ekipman ve inşaat kısmının Türk firmaları tarafından karşılanması öngörülmektedir. Akkuyu nükleer santrali projesi inşaatlarında 4 bini Rus, 8 bini Türk olmak üzere yaklaşık 12 bin kişi çalışacak.

İKİ AY İÇİNDE

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ikinci nükleer santral ihalesine iki ay içerisinde karar Vereceklerini söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın resmi temaslarda bulunmak amacıyla Çin'e giden Yıldız, Türkiye'de yapılacak ikinci nükleer santral konusunda Güney Kore, Japonya, Rusya ve Çin'in ön plana çıktığını bildirdi. Yıldız, ''İkinci nükleer santrali Çin'in yapıp yapmayacağına bu gezide karar verilecek'' diye konuştu. Bakan Yıldız ayrıca Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) KKTC'de yapacağı sondajın Çin seyahati dönüşü başlayacağını bildirdi.