BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  SAĞLIK

Dersteki başarı için kahvaltı şart

Çocuklar için kahvaltı yapmanın çok önemli olduğunu ve muhakak yapılması gerektiği gelişim süresi için önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ayça Vitrinel,bakalım daha neler söyledi ...

Abone ol Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr.Ayça Vitrinel, çocukların hastalıklar karşısında dirençli olması ve gelişim süresinin sağlıklı geçmesi için okula gitmeden önce muhakak kahvaltı yapması gerektiğini açıkladı.

Ayrıca, 6-12 yaş arasının çocukların konsantrasyonlarının yüksek olması gereken dönemlerden olduğunu kahvaltı öğünün onlar için önemli besin değeri taşıdığını belirtti.

Prof. Dr. Vitrinel, “Okula giden çocukların beslenme planında kahvaltının önemi büyüktür. Çocuğun mutlaka kahvaltısını yaparak okula gitmesi gerekir. Çünkü kahvaltı, çocuğun okul başarısını ve derslerdeki uyumunu sağlar. Fakat kahvaltıdaki besin maddelerinin dengeli tüketmesi gerekiyor. Öğrenci okulda ise ara öğünlerde meyve, yoğurt, süt gibi yiyecekler tüketmeli” söyledi.

Okul çağı çocuklarında damlacık yoluyla bulaşan üst solunum yolu enfeksiyonlarının çok görüldüğünü, özellikle viral enfeksiyonların çok yoğun olduğunu ifade eden Vitrinel, bu tür hastalıklarda burun damlalarının tedavi olarak yeterli olduğunu kaydetti.

ÇOCUKLAR AĞIR ÇANTA TAŞIMAMALI

Okula yeni başlayan çocukların ilk başlarda kitaplarını taşımada çok hevesli olduklarını dile getiren Vitrinel, şunları söyledi;“Çanta ağırlığının çocuk ağırlığının yüzde 15’ini geçmemesi gerekir. Bu da okul çağında hemen hemen 3 kiloya denk gelir. Ağır çantalar omurga eğriliklerine, bel ağrılarına neden olur. Çift askılı çantaların tek askılı olarak bir omuzda kullanılması şikayetleri arttırır. Çantaya yerleştirilecek olan şeyler ağır ise bel bölgesine yakın yerleştirilmelidir. Çantasının taşıyan çocuk uzun süre ayakta kalacaksa çantasını mutlaka omuzlarından indirmelidir. Çift askılı taşıma dışında, çantaları belden de bağlamak sağlık açısından iyidir.” diye konuştu.