BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,62
ALTIN 2.411,63
HABER /  MEDYA

Dersim'in hikayesi mest etti!

Dersimli Kürdoğlu, Mehmet Çavuş ile türkülü şekilde atışıyor ve 'İstiklal savaşında namım gaziydi, şimdi diyorlar ki vatan haini' diyor...

Abone ol

Faili meçhul cinayetler dosyasının yeniden açılmasıyla birlikte yaptığı ilgi çekici açıklamalar ile dikkatleri üzerine çeken, Başbakan Tansu Çiller'in eski danışmanı, gazeteci yazar Bayraktaroğlu, gündemdeki Dersim tartışmalarına çok farklı bir boyuttan yaklaştı.

KATLİAM VAR AMA İSYAN DA VAR!

Dersim'de bir katliam yaşandığını ancak Dersimlilerin İngilizlerin kışkırtması ile isyan etmiş olduğu gerçeğinin de unutulmaması gerektiğini anlatan Bayraktaroğlu Dersim isyanı sırasında yaşandığı söylenen bir olayı da Türküsüyle beraber nakletti.

MEHMET ÇAVUŞ İLE KÜRDOĞLU'NUN TÜRKÜ ATIŞMASI

Bayraktaroğlu, "Dersim'de bir olay var ki, o günleri anlatan bir öykü vardır. Ben bu öyküyü 53-54 sene önce daha ilk okula gitmeden dayıcığımdan dinlemiştim. Dayım çok iyi bir udidir, Sezai Çetin. O zamanlar bunlar konuşulmuyordu." dedi ve şöyle anlattı o hikayeyi:

"Mehmet Çavuş var, devlet görevlisi, TSK'nın askeri. Bir de Kürdoğlu var. Dersim, Tunceli tepeliklerdir. Dayıcığım da bizim bulunduğumuz Çeşmeköy'den gösterirdi, Kürdoğlu şu tepedeydi... Mehmet Çavuş şu tepedeydi... Mehmet Çavuş atının üzerinde, Kürdoğlu bir mevziide, taşın arkasında... İkisinin ellerinde mavzer... Karşılıklı silahla ateş etmeden önce atışırlar. Mehmet Çavuş Kürdoğlu'na seslenir, mavzer var ama sazı da elinde.

Davran kıratım davran Gideceğimiz bir namlı yoldur
Tatarlı deresinde Dizgini durdur

Sen nerenin Kürdüsün Aslını bildir
Yakarım canını Geçti Kürdoğlu

Kürdoğlu'da karşıdan mertçe çıkar kayanın üzerine yanıt verir:

Aslımı sorarsan Dersimin Kürdü
Köyümü sorarsan Birinci Ordu
Sana bu yiğitliği Allah mı verdi
Yakarım canını geç Mehmet Çavuş

Bakın Kürdoğlu "sana bu yiğitliği allah mı verdi" diye soruyor? Sonraki bölümünde diyor ki: "İstiklal savaşında namım gaziydi, şimdi diyorlar ki vatan haini"

İşte Bayraktaroğlu'nun izleyenleri mest eden türküsü: