BIST 9.090
DOLAR 32,37
EURO 34,99
ALTIN 2.325,61
HABER /  SAĞLIK

Depresyonda sigara tüketimi artıyor

Araştırmalara göre depresyondaki kişiler, depresyonda olmayanlara göre 2 kat fazla sigara içiyor.

Abone ol

ABD'deki Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezi'nden Laura Pratt ve Debra Brody'nin yaptığı araştırma, depresyondaki 20 yaş ve üzerindeki yetişkinlerin yüzde 43'ünün, depresyonda olmayanların ise yüzde 22'sinin sigara içtiğini ortaya koydu.

Yaklaşık 5 bin kişiyi kapsayan araştırma, depresyondaki 40-54 yaş arasındaki erkeklerin yarısından fazlasının, 20-39 yaş arasındaki kadınların ise yarısının sigara içtiğini gösterdi. Depresyonda olmayan erkeklerde bu oranın dörtte birden az, kadınlarda ise yüzde 21 olduğu belirtildi.

Araştırmada, depresyonda olan ve sigara içenlerin yüzde 51'inin depresyonda olmayanlara göre uyanır uyanmaz sigara yaktığı, iki kat fazla sigara içtiği ve sigarayı bırakmakta daha fazla zorlandığı belirtilirken, depresyonda olan kadınların yüzde 28'inin, depresyonda olmayan kadınların ise yüzde 15'inin günde bir paket sigara içtiği vurgulandı.

Araştırmaya göre, hafif depresyon geçiren yetişkinler bile diğerlerine göre daha fazla sigara içmeye meyilli.

Dünya Sağlık Örgütü ve ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, sigara her yıl yaklaşık 5 milyon kişinin ölümüne neden oluyor. Sigara içenlerin ömrü 13-14 yıl kısalıyor.