BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,72
ALTIN 2.401,39
HABER /  GÜNCEL

Depremzedeler yazlık evlere yerleştirilsin

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, Van'daki depremle ilgili olarak, ilginç bir öneride bulundu.

Abone ol

Risk yaratan binaların derhal boşaltılıp yıkılmasını isteyen İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, buradaki insanların da daha güvenli binalara taşınmasını ve yazlık bölgelerde binlerce boş evin olduğuna dikkat çekti.

Nazmi Durbakayım, Van'daki depreme ilişkin yaptığı açıklamada, Japonya'da 7.6 şiddetinde bir deprem olduğunda hiçbir hasar meydana gelmezken, Türkiye'de büyük çaplı hasarların oluşmasının insanlık suçu olduğunu söyledi.

"Kat mülkiyeti kanunu değiştirilmeli"

Dernek olarak üyeleri şu andaki yaraları sarmak için yardıma davet ettiklerini söyleyen Durbakayım, öteki taraftan da bu risklerin ortadan kalkması için önerilerini ilgili bakanlığa ulaştıracaklarını, bugün itibariyle bir sayfa açtıklarını belirtti.

Nazmi Durbakayım, "Öldüren, risk yaratan binaların derhal boşaltılıp yıkılması, buradaki insanların da daha güvenli binalara taşınması gerek. Yazlık bölgelerde binlerce boş ev var. Belki çok riskli olan bölgelerdeki insanlar geçici olarak buralarda ikame edebilir ve süratle deprem evleri yapılabilir. TOKİ acil ihtiyacın yüzde 20'sini karşılayabiliyor. Bunu  daha büyük boyuta geçirebilmek için belki TOKİ gibi ikinci bir kuruluş oluşturulabilir ve bu şekilde süratle bu riskler ortadan kaldırılabilir" diye konuştu.

Büyük şehirlerde mevcut binaların dönüştürülmesi gerektiğini ifade eden Durbakayım, "Deprem riski taşıyan binlerce bina var. Ama buradaki maliklerinin hepsinin katılımı ile bu olabiliyor. Bir-iki kişinin 'hayır' demesi ile bina yenilenemiyor. Buna bir çözüm gelmesi lazım. Devlet anayasa hükmünde çıkartacağı bir kanunla mevcut kat mülkiyeti kanunundan vatandaşın kötü niyetle yararlanmasının önüne geçilmeli. Belli bir yüzdenin oyu ile bina yıkılıp yerine yenisi yapılmalı ve azınlık bunun önüne geçememeli" şeklinde konuştu.