BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,07
ALTIN 2.472,97
HABER /  GÜNCEL

Depremi önceden bilmek mümkün mü?

"Depremleri önceden tahmin etmek mümkün mü?" sorusuna canlı yayında yanıt arayan Remziye Demirkol, Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu'yu ağırladı...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM (ÖZEL İÇERİK)

Türkiye'nin gündeminde düşmeyen deprem tehlikesi ve alınabilecek önlemler 24 ekranlarında masaya yatırıldı. İstanbul Üniversitesi öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu canlı yayında Remziye Demirkol'un konuğu oldu.

"Depremleri önceden tahmin etmek mümkün mü?" sorusuna Oğuz Gündoğdu'yla yanıt arayan Remziye Demirkol, İTÜ ve Doğa Hareketleri Araştırma Derneği'nin ortak imzasını taşıyan bir deprem uyarı projesini ekrana taşıdı.

"BU SİSTEM ÜZERİNDE 10 YILDIR ÇALIŞIYORUZ"

Proje kapsamında Marmara bölgesinin çeşitli noktalarına istasyonlar kuruldu ve en küçük yer hareketleri bile kaydedilmeye başlandı. Depremi önceden tahmin ederek uyarmayı hedefleyen proje son günlerde yaşanan depremleri öngörerek dikkatleri üstünde toplamıştı. Gündoğdu, geliştirdikleri deprem uyarı sisteminin dünyada yaygın olarak kullanılan yöntemleri esas aldığını söyledi. Yaklaşık 10 yıldır bu sistem üzerine çalıştıklarını kaydeden Gündoğdu çalışmalarının halka açık bir şekilde devam ettiğini vurguladı. Deprem tahminlerini halkla paylaşmak konusunda sakıncalar olduğunu belirten Gündoğdu bunun için devletin bu yönlü bir örgütlenme içinde olması gerektiğini söyledi.

TEK DESTEKÇİMİZ BELEDİYELER

Bütün Türkiye için tahminde bulunamayız. Ege bölgesi ya da biraz batısı şeklinde kaba tahminler yapabiliyoruz. Çünkü oralarda istasyonlarımız yok. Desteğimiz sadece belediyelerden ve kendi kişisel olanaklarımızdan oluştuğu için imkanlarımız sınırlı.

MARMARA ÇEVRESİNDEKİ DEPREMLERDE YÜZDE 80 BAŞARI SAĞLADIK

Marmara çevresinde gerçekleşen 5 ve 5'ten büyük depremlerde yüzde 80 oranında başarı yakaladık. Yüzde 20 bile olsa çok önemlidir. 5'ten küçük depremlerde ise yüzde 60 civarında bir başarı sağladık. Ama olmaz diyenler hala olmaz demeye devam ediyorlar. Ama biraz seslerini kıstılar ortaya çıkan bu veriler nedeniyle.

RESMİ KURUMLARDAN DESTEK ALIRSAK ÇOK DAHA BAŞARILI OLURUZ

Biz çok küçük depremlerin peşindeyiz ve şu anda bir çok şeyi başarmış durumdayız. Bunu zorlukları ve kolaylıkları var. AFAD gibi resmi kurumlardan destek almamız durumunda çok daha başarılı olabiliriz. Deprem çok emin konuşturmaz insanı. Ama bir gün Marmara bölesinde yer yer 2 şiddetinde deprem olacak ama büyük deprem beklenmiyor diye anonsa yapılacak, aynı hava durumu raporu gibi. Hatta şimdi istesek yaparız bunu ama halkı da hazırlamak gerekiyor.

HANGİ BÖLGELERDE DEPREM RİSKİ ARTIYOR?

Şu anda Marmara bölgesinde büyük bir depremin işaretlerini görmüyoruz. Yani bu olmayacak anlamına gelmez. Ama şu anda büyük bir deprem örüntüsü görmüyoruz. Ama Türkiye ve çevresi giderek aktif hale geliyor. Önümüzdeki 20-30 yıl içinde belki de hemen Ege ve Akdeniz başımıza bela olabilir. O nedenle geleceğe dönük planlarımızı buna göre yapmalıyız. Ege ve Akdeniz giderek daha riskli hale geliyor, Doğu Anadolu da öyle. Doğu Anadolu fay hattı da giderek riskli hale geliyor. Çözüm elbette kentsel dönüşümde. Son yapılanlar iyi şeylerdi. Başbakan'ın sorumluluk alması çok iyiydi. Ama hazırlıklar umulan noktada değil. Tekrar görüşleri revize etmek gerek. Okulları ve hastaneleri bitiremedik hala.