BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,79
ALTIN 2.439,00
HABER /  DÜNYA

Deprem geliyorum diyecek

Artık Japonya'da deprem gelmeden hissedilecek. Japonya önceden sezecek.

Abone ol

Japonya'da şimdiye kadar sadece risk altındaki işletme ve kurumlara yönlendirilen erken deprem uyarılarını, artık bütün Japonlar alacak.

Meteoroloji kurumu yetkilisi Makoto Saito, "Depremin geldiğini haber veren işaretleri, bundan böyle sivil ahaliye de bildireceğiz" dedi.

Büyük bir depremin geldiğini haber veren alarm; radyolar, TV'ler, sokaklardaki hoparlörler, cep telefonu, internet gibi sistemlerle verilecek.

Depremi önceden haber verecek sistem geliştirme çalışmaları yıllardır yapılıyor. Yeni geliştirilen erken uyarı sistemi, sarsıntıyla açığa çıkan zararsız "P" dalgalarını tespit ederek depremi 30-40 saniye önce haber verebiliyor. "P" dalgalarını, onlardan iki kat hızla hareket eden "S" dalgaları takip ediyor. İşte bu dalgalar yıkıcı oluyor.

Alarmla sarsıntının hissedilmesi arasındaki süre fazla olmasa da bu kısıtlı zaman özellikle nükleer santral, demir yolu ve inşaat şirketi gibi kurumlara fazla risk taşıyan faaliyetlerini derhal durdurma imkanı veriyor.

Japon uzmanlar, depremin 10 saniye önceden haber verilmesiyle bile can kaybının yüzde 90 azalacağını düşünüyor.

Erken uyarı sistemi, sık sık küçük depremlerle sarsılan Japonya'da halkı panikletmemek amacıyla sadece büyük depremlerden önce verilecek.

Dünyadaki büyük depremlerin beşte biri Japonya'da oluyor.