BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Deprem düşmanları dost yaptı!

Acı ve gözyaşı, politika dinlemiyor. Çin, “düşmanı” Japonya’nın yardımlarını kabul etti..

Abone ol

12 Mayıs'ta meydana gelen 8.0 büyüklüğündeki deprem sonrası, Çin'e insani yardım için başvuran ilk ülkelerden biri Çin'i imparatorluk döneminde yaptıklarından dolayı asla affetmeyen Japonya oldu...

Japonya'nın kurtarma ekipleri depremin hemen ardından bölgeye gelirken İngiliz gazetelerinden Times, "Türkiye ile Yunanistan arasındaki buzların deprem sonrası erimesini" örnek olarak gösterdi ve aynı şeyin Japonya ve Çin arasında da olabileceği yorumunu yaptı. Türkiye-Yunanistan arasındaki yakınlaşmayı "felaket diplomasisi" olarak nitelendiren Times, "Yunanistan da 1999'daki deprem sonrası Türkiye'ye ilk yardım yollayan ülkelerden biri oldu" diye yazdı.

ILK KEZ AYAK BASACAK

Gazete 2005'te Pakistan'daki, 2003'te İran'daki, 2001'de Hindistan'daki ve 1999'da Tayvan'daki depremlerin ardından da bu ülkelerin "düşman" olarak gördükleri bazı ülkelerle yakınlaştığını yazdı. Haberi, "Çin sel baskını tehdidi büyürken düşman Japonya'dan askeri yardım talebinde bulundu" başlığıyla verdi.

Times depremin ardından Japon sivil arama kurtarma gruplarının Çin'e geldiğine dikkat çekti. Ve, "Yardımın oluşturduğu yakınlaşmanın ardından Çin, Japonya'dan askeri yardım istedi. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ilk kez Japon askeri Çin toprağına ayak basacak" diye yazdı.

TAYVAN DEVREDE

İki ülke arasındaki gerginlik 1930-40 yılları arasında 2'nci Dünya Savaşı öncesinde Japon askerlerinin Çin topraklarında isimlerinin karıştığı olaylara dayanıyor... Öte yandan Çin'in isteği üzerine Çin ve Tayvan 10 yıldır askıda olan karşılıklı görüşmelere yeniden başlayacak. 11 Haziran'dan itibaren iki ülke turizm ve doğrudan uçuşlar konusunda görüşmelere başlayacak. Tayvan ve Çin, Çin'deki iç savaşın sona erdiği 1949 yılından bu yana ayrı hükümetlerce yönetiliyor. Ancak Tayvan'da kurulan ayrı yönetimi Çin kabul etmiyor.

Sabah