BIST 10.046
DOLAR 32,41
EURO 34,59
ALTIN 2.386,79
HABER /  GÜNCEL

Canavar Avrupada hortladı

AB'de ortak para kullanan 15 ülkenin dahil olduğu Avro Bölgesi'nde enflasyon Mayıs ayında tekrar tarihi zirvesine çıktı.

Abone ol

AB'de ortak para kullanan 15 ülkenin dahil olduğu Avro Bölgesi'nde enflasyon Mayıs ayında yüzde 3,6 ile tekrar tarihi zirvesine çıktı.

Resmi istatistik kurumu Eurostat'ın verilerine göre gıda ve enerji fiyatlarının sürüklediği enflasyon, Mart ayında yüzde 3,6'yı gördükten sonra Nisan ayında yüzde 3,3'e gerilemişti.

Bu arada Avro Bölgesinde enflasyonun Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) orta vadede yüzde 2 seviyesinin altı olarak belirlediği hedefi oldukça aşması üzerine hedefte revizyon beklentisi güçlendi.

Alman Merkez Bankası Bundesbank Başkanı da olan AMB Yönetim Kurulu Üyesi Axel Weber, gıda ve enerji fiyatlarındaki geçici yükseliş nedeniyle AMB'nin enflasyon tavanının yükseltilmesine karşı çıkarak aksi takdirde güvenilirliklerinin zarar göreceği uyarısında bulundu.

İŞSİZLİK ORANLARI AVRO BÖLGESİ VE AB'DE DEĞİŞMEDİ

Öte yandan Eurostat, Avro Bölgesinde Mart ayında yüzde 7,1 olan işsizlik oranının Nisan ayında değişmediğini bildirdi. Avro ülkelerinde işsizlik oranı geçen yılın aynı döneminde yüzde 7,5 seviyesindeydi.

27 üyeli AB'de de işsizlik oranı bir önceki aya göre değişmeyerek Nisan sonu itibariyle yüzde 6,7 oldu. AB'deki ortalama işsizlik oranı geçen yılın aynı döneminde yüzde 7,2 düzeyindeydi.

AB'de en yüksek işsizlik oranları yüzde 10'la Slovakya, yüzde 9,6'yla İspanya ve yüzde 7,8'le Fransa'da gerçekleşirken en düşük işsizlik oranları yüzde 2,7'yle Danimarka ve yüzde 2,8'le Hollanda'da kaydedildi.