BIST 10.046
DOLAR 32,27
EURO 34,64
ALTIN 2.414,15
HABER /  GÜNCEL

Kömür yeniden keşfedildi

Petrol ve doğalgaz fiyatları Enerji Bakanı Güler'i korkuttu. Bakan eskiye dönüş sinyali verdi.

Abone ol

Enerji Bakanı Güler, “Petrol, doğalgaz fiyatları böyle giderse çok eski bir buluşu yeniden keşfedeceğiz. Kömürü tekrar keşfedeceğiz. Buraya doğru bir gidiş var” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezinin “Doğalgazda Yarın Stratejisi” başlığıyla düzenlediği 8. Uluslararası Enerji Arenasında yaptığı konuşmada, tüm dünyada enerjide paradoksal gelişmelere şahit olunduğunu, bunun evrensel doğrularla örtüşmesi gerektiğini kaydetti.

Güler, geçen yüzyılın kralının petrol olduğunu, gelecek yüzyılda petrole doğalgazın da ekleneceğinin görüldüğünü dile getirerek, doğalgazın evrensel doğrularla boy ölçüşebildiğince bu krallığı rahat geçeceğini söyledi.

“Şeffaflık başta olmak üzere dürüstlük, tutarlılık ve hakkaniyet eğer doğalgaz sektöründe hakim olmazsa hepimiz sıkıntı çekeriz” diyen Bakan Güler, hem üretici hem de tüketici ülkelerin spekülatörleri eleştirdiğini, onlardan şikayet ettiğini anlattı.

Güler, artan petrol fiyatlarının pek çok ülkede sosyal sorunlara neden olabileceğine dikkat çekerek, bundan sadece gelişmekte olan ülkeler değil, gelişmiş ülkelerin de etkilenebileceğini kaydetti.Bunun sadece bir enerji meselesi olmadığını ifade eden Güler, şu görüşleri aktardı:

“Meseleyi, ekonomik bir sorun, sosyal bir sorun olarak ele almakta yarar var diye düşünüyorum. Çünkü her kazananın bir kaybedeni olur. Denklemler böyle kurulur. Ve burada zafere iyi bakmak lazım. Bu, Pirus zaferlerine de dönüşebilir. Pirus zaferlerinde hiç kazanan olmamıştır, hepsi kaybetmiştir. Bunu çok iyi değerlendirmemiz lazım. Kazandığını zannetmiştir ama aslında kaybetmiştir.”

KÖMÜRÜ TEKRAR KEŞFEDECEĞİZ

Güler, “Petrol fiyatları, doğalgaz fiyatları böyle giderse çok eski bir buluşu yeniden keşfedeceğiz. Kömürü tekrar keşfedeceğiz. Buraya doğru bir gidiş var” diye konuştu. Bu kaynaklara sahip olanların hep bu enerji türlerine mahkum olunacağını sanmamalarını, bu kaynakların alternatifleri olduğunu kaydeden Güler, rüzgar, güneş, su, jeotermal, enerji verimliliği gibi konuların önemine dikkat çekti. Güler, “Ve biz bu kaynakları kullanacağız” dedi.

Petrol fiyatlarının yükselmesine de değinen Bakan Güler, bunun çok ciddi sorunlar yaratabileceği görüşünü aktardı. Güler, bu durumun insanlığın araştırıcı kimliğini harekete geçireceğini ve insanlığın hiçbir zaman çaresiz kalmayacağını dile getirerek, bunun Türkiye tarafından bir fırsat olarak görüldüğünü kaydetti. Güler, “Biz belki Kurtuluş Savaşı’nda başka ülkelere örnek olduğumuz gibi enerji bağımsızlığında da diğer ülkelere örnek olabilecek çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu.