BIST 10.310
DOLAR 32,24
EURO 34,79
ALTIN 2.453,10
HABER /  GÜNCEL

Deprem acısı bizi birleştirir mi?

Bu acı, duygusal kopuş noktasına yaklaşan Türkiye insanını ortak kaderde yeniden birleştirebilir mi?

Abone ol

Enkazdan insan çıkarmaya çalışan kir toz içindeki mehmetçik, polis ve vatandaşların birlikteki görüntüsü herkesi kendine getirebilir.

"Acaba Van depremi de, yaşadığımız gezegenden, bir türlü barışamayan, kucaklaşamayan, silahları susturamayan bizlere gelen bir uyarı mesajı mı?"

Bu soruyu Milliyet yazarı Aslı Aydıntaşbaş bugünkü köşesinde soruyor. Van'da meydana gelen 7.2'lik deprem gözleri bir kez daha doğuya çevirdi. Gözyaşları bir türlü dinmeyen analar, şimdi de Van için ağlayacak.

Aydıntaşbaş, teröre lanet yürüyüşlerinde Güneydoğu'dan hiçbir ilin olmamasını gündeme getiren Can Dündar'ın o kritik sorusuna yer verdi. "(Bu,) en kederli günde bile duygusal ortaklığı sağlayamadığımızı, ölüme karşı yaşamın yanında saflaşamadığımızı kanıtlamıyor mu?"

DÜŞÜNME VAKTİ GELDİ

Facebook’da, Twitter’da Van’la ilgili “Oh olsun!” yorumları yapanlar olduğun yazan yazar, depremin kardeşliği yeniden inşa etmeye vesile olmasını işte bu sözlerle dile getiriyor.

"(...)Cesaretin kırıldığı, dillerin ısırıldığı, etraftaki şiddet şehvetini kaldıramayanların gözlerini utançla başka yere çevirdiği noktada, Van geldi başımıza.
Deprem de ölüm de Allah’ın takdiridir deyip geçmeyin. Artık bu ülkede yaraları sarma, cenazeleri durdurma, silahları susturmak için neler yapacağımızı düşünme vakti geldi.
Gelin Van’daki trajedi, bir şeylere vesile olsun.
Van hem çok güzel, hem de özel bir köşesidir Türkiye’nin. Nüfusu Kürt ağırlıklı olmakla birlikte, Türkmen, Arap ve geçmişte Ermenileri de barındırdı.

VAN'DAN FOTOĞRAF KARESİ

Göl kıyısındaki şehrin, ne tek bir rengi, ne de sesi var. Son seçimde BDP destekli bağımsızlar, seçmenin yüzde % 50’si kazandı. Ama hem 2009 yerel seçimleri, hem de genel seçimlerde nüfusun % 40’ı da Ak Parti’ye yöneldi. Depremin ana üssü Erciş’te de tam tersi, %48 Ak Parti, %42 BDP.
Böyle bir günde siyasetten, rakamlardan neden söz ediyorum?
Diyeceğim şu, gelin Van’da yaşanan acıdan bir ders çıkaralım. Fotoğraf karelerine bakın. Van’da insanlık tek yumruk olmuş. Kir toz içinde mehmetçikler, canla başla enkaz kaldırmaya; polis vatandaşla el ele hayat kurtarmaya çalışıyor."