BIST 9.525
DOLAR 32,58
EURO 34,66
ALTIN 2.523,36
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Denizli'de nar üreticileri çok memnun

Denizli merkeze bağlı Irlıganlı beldesindeki çiftçiler, pamuktan istediği verimi alamadığı için, Hicaz narı üretimine başladı.

Abone ol

Denizli'de pamuk üretiminin en fazla olduğu ve pamuk ovası diye bilinen merkeze bağlı Irlıganlılı çiftiler, pamuğa oranla 5 kat daha fazla gelir kazandıran Hicaz narına yöneldi.

Çiftçi İzzet Kahraman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, deneme üretimi yaptıklarını ve bunun sonucunda ise Irlıganlı Ovası'na Hicaz narı ekilmeye başlandığını söyledi.

Gıda, meyve suyu ve ilaç yapımında kullanılan narın pazarlamasında da sıkıntı yaşanmadığını araştırmaları sonrasında öğrendiğini belirten Kahraman, buğday, mısır ve pamuktan para kazanamadığı için Hicaz narı dikmeye karar verdiğini söyledi.

Alternatif ürün arayan Kahraman, ''Önce üzüm dikecektim, sonra Hicaz narına karar verdim. Yaklaşık 6 dönümlük bir arazide deneme üretimi gerçekleştirdik. Daha sonra diğer çiftçilerin verim alındığını görmesiyle, 12 bin dönümlük Irlıganlı ovasının yüzde 80'i nar bahçesine döndü'' dedi.

Irlıganlı'da nar üretiminin artmasından sonra 1997 yılında nar ihracatına başladıklarını vurgulayan Kahraman, ''Önce üzümün yanında 1-2 ton gönderdik. Şimdi buralarda günde 60-70 kamyon nar satılıyor. Hicaz narını, başta Almanya, İsveç, İngiltere, Rusya, Ukrayna, Bulgaristan, Hollanda, Suriye ve Irak'a gönderiyoruz'' diye konuştu.

1 dekara 66 ağaç dikilebildiğini, 7-8 yaşında bir ağaçtan yaklaşık 90 kilogram ürün alındığını vurgulayan Kahraman, ''Bir Hicaz narının ağırlığı 500 gramdan başlayıp 1,5 kiloya kadar çıkabiliyor'' dedi.

Kahraman, iklimi uygun yerlerde çiftçilere nar önerdiğini, sadece kendi beldelerindeki üreticilerin, elde ettikleri kazançla bu yıl 66 yeni traktör aldığını söyledi. 

''Nar yüzümüzü güldürdü'' diyen çiftçi Ahmet Gün de işlemesinin kolay olduğunu ve mevsimlik işçiye gerek duymadan bahçelerini traktörle işleyebildiğini söyledi.

Beldedeki bin tonluk Uma Soğuk Hava Deposu'nun sahibi olan Umut Aydın ise, Antalya'dan sonra en fazla narın bu bölgede yetiştirildiğini söyledi.

Ekiz Fidancılık İşletme Müdürü Kamil Okyaz da, Denizli'de nar üretiminin son 10 yılda, pamuk tarımının azalması sebebiyle artış gösterdiğini, yeni alanlara Hicaz narı dikildiğini kaydetti.

Irlıganlı beldesinin toprağının kumsal ve rüzgar akımının narın istediği özelliklere sahip olduğunu ifade eden Okyaz, bunun meyvenin iri ve ideal renge ulaşmasını sağladığını, 10 yıl önce pamukla kaplı olan Irlıganlı Ovası'nın, nar bahçelerine dönüştüğünü bildirdi.