BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,31

Denizli ve Necip Helvacı

Kızı, tozu, horozu derler…Ve Denizli’deyimDenizli ve ilçelerine genel bir bakışNe, Nerede Hepsi Denizli’de

 

Kızı, tozu, horozu derler…

Ve Denizli’deyim

Denizli  ilçe ve beldelerine genel bir bakış

Ne, Nerede Hepsi Denizli’de

Denizli

Tekstil, tarım, seracılık, turizm, mermer ve hayvancılık

Acıpayam; Karpuz ve Kavun

Akköy; Pamuk, nar, mısır, kekik ve termal su

Babadağ; Tekstil, kestane, yayla turizmi

Baklan; Buğday ve ayçiçeği

Bekilli; Üzüm ve şarapçılık

Beyağaç; Madencilik ve yayla turizmi

Bozkurt; İsot biberi ve sivri kırmızı biber

Buldan; Dokumacılık ve buldan bezi

Çal; Üzüm ve şarapçılık

Çameli; Ceviz, fasulye ve balıkçılık

Çardak; Havalimanı, Sodalı göl, ve kuş gözlem evi

Civril; Elma ve Sebze

Güney; Üzüm ve şarapçılık

Honaz; Kiraz, ayva, domates ve sebze

Kale; Biber ve tütün

Sarayköy; Pamuk, erik ve termal su

Serinhisar; Leblebi

Tavas; Efe ve El dokuması

Yatağan; Bıçak

Pamukkale Kebabı Bir Başkadır Hele de Mutfağın  Üstadı İzzet Yılmaz Yaparsa

Her Denizli ziyaretimde Pamukkale’ye  Colossae Termal Hotel’in mutfak Şefi aynı zamanda da Denizli Aşçılar Federasyonu Başkanı İzzet Yılmaz’ın yanına uğrarım. Makarnaları bir başka güzel,  sosları bir başka. Yanında da yetiştirdiği  Türk mutfağının  gelecekteki şefleri olacak isimler. Raif Bakar, İzzet ustanın soslarının kıvamını yakaladığında çok daha iyi yerlere geleceğine inanıyorum. Colossae Termal Hotel'inin karizmatik  Genel Müdür Yrd.Metin Paç ise "mutfak ekibimize güveniyoruz" dedi.

İzzet Yılmaz binlerce turiste yaptığı Pamukkale kebabıyla parmaklarını ısırttırırken protokol yemeklerinin de vazgeçilmez menülerini büyük bir itina ile hazırlayan ve kendine özgü tasarımlarını çizdiği şık mutfak kıyafetleriyle de Denizli de Türk mutfağının öncü ismi. İşte İzzet Ustanın hünerli ellerinden Pamukkale Kebabı;

 

PAMUKKALE KEBABI

 6/ kişilik

Malzemler

Dolma biber, patlıcan, kabak, kuru soğan, enginar, patates

İkişer adet içi oyulacak

200 gr. Tereyağ

Bir kilo kuzu eti yağsız

Bir baş kuru soğan 

Üç diş sarımsak

Bir tutam kekik

10 adet tane karabiber

bir tutam fesleğen

bir lt kemik suyu

beşamel sos içi

bir lt süt

bir çay bardağı un

yeterince tuz

bir tutam karabiber

 

Bir Akide Şekeri ile Mutlu Olunan O günlerden Bugünlere

Denizli’de ilk durağım Mithat Paşa lakaplı Mithat Helvacı oldu. Kendine özgü merhemleriyle dirseğimdeki acıları dindiren isimdi. Artık Denizli’yi erbabı ile gezmek vaktiydi ama bu arada  20 yıldır Denizli’yi tüm dünyaya tanıtmak başlıca görevim diyen profesyonel turist rehberi Orhan Yibar’da bölge ile ilgili değerli bilgilerini benimle paylaşan isim oldu. 

Colossae Termal Hotel’in satış pazarlama Müdürü Recep Altuntaş ile koordineli çalışmalar yaparak Denizli’ye gelen turist gruplarına en güzel şekilde Denizli ve Pamukkale’yi tanıtmaya devam ediyor. Recep Altuntaş ise samimiyet, özveri ve profesyonelliğin Denizli’deki yürekli ismi…

Seni Sevmeyen Ölsün Necip Amca

Şehirleri sevdiren tekrar tekrar ziyaret ettiren insanlar vardır para puldan geçmiş dostlukta liman olmuş iste o insanlardan birisi de Necip Helvacı… O bir Denizlili o bir insan sevdalısı. Rüyada gördük birbirimizi rüyanı en gerçeği Denizli de tanışmamız oldu. O bizlere Denizli’yi sevdirdi ama en çokta kendisini.

Gazezoğlu Pidecisinin 65 yıllık emektarı İsmail Tetik efendinin şöyle bir özelliği var: sevdiği insan için 10 km de olsa koşarak yaptığı o leziz pideleri götürür Necip Amcanın tahinli pidesi de öyle pidelerden.

Kahveci Hafız Mehmet Yılmaz da sevgi ve saygısını duasıyla bütünleştirerek Necip Amcaya kendi elleriyle yaptığı özel kahvesini içirmeden yapamayanlardan. İşte böylesine bir sevda adamın hası, şekerin tadı, helvanın soyadı Necip Helvacı.

El Öpenlerin Çok Olsun Necip  Amca

Denizli sokaklarını onunla kol kola adımlarken gördüm duydum yaşadım Denizlili hemşerileri de onu çok sevip saymış mutlu oldum.  Bir saat içerisinde en az 100 kişi sevgi ve saygısından dolayı Necip amcanın ellerine sarıldı İste bu dedim dostluk hiçbir şeye değişilmez hele de Necip amca gibi dostun varsa Denizli kebabının da pidesinin de kahvesinin de tadı bambaşka olur. Bayram Yeri’nde irmik helva, lokum, şekerlemeler ilmik ilmik isimsiz kahramanların şehrinde misafirperverlik olur Denizli de çalan telefonun sesi bile meşhur Denizli horozu olur ama Necip amca bir Şartla açar telefonu otuz beş saniye ötecek horozum işte böyle bir sevda olur Denizli de yaşanan yeşille siyahın rengine beyaz cennet ve antik sütunlar eklenir kırmızı şifalı sularda her derde derman aralanır ve Denizli de turizm ve otelciliğin adeta ekolü olmuş bir isim

DENTUROD başkanı ve Colossae Termal Hotel Genel Müdürü Şeref Karakan:”Denizli’ye bekliyoruz yerli yabancı tüm misafirlerimizi  diye  uğurlar her zamanki gibi beyefendi kişiliğiyle. Denizli Çardak havalimanından gökyüzüne doğru beyaz bulutların üzerine yükseldikçe şahin tepesinin de üzerinde Denizli’de ışıklar şehri çoktan sarmıştı.

Teoman’ın yağmur isimli parçasında “Bir Şehri Tam Kalbinden Beyninden vurup Gitmek” “diye yorumladığı parçanın dizeleri aklıma şu soruyu getirdi “ Bir Şehre tam kalbinden beyninden  vurulup kalmak “ sizce o şehir nerede?

 Tatil tadında kalın