BIST 9.943
DOLAR 32,45
EURO 34,79
ALTIN 2.443,96
HABER /  GÜNCEL

Deniz Zeyrek Rusya'nın gerçek yüzünü yazdı

Hürriyet gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, Rusya'nın Suriye'deki ikili oyununu yazdı. Zeyrek, Rusya'nın Türkiye ile ilgili tuhaf açıklamalarını köşesine taşıdı.

Abone ol

Hürriyet gazetesi yazarı Deniz Zeyrek Rusya'nın gözden kaçan sivri açıklamalarını "Rusya'ya neden toz kondurmuyoruz?" başlıklı köşesinde kaleme aldı. "Zeytin dalı" harekatı ile Türkiye ABD ile gerilim yaşıyor. Suriye'de emelleri olan bir başka ülke olan Rusya harekata destek çıkarken arka planda farklı bir tutum sergiliyor. Olası Menbiç operasyonuna Rusya'nın destek çıktığına dikkat çeken Deniz Zeyrek, Moskova'nın ikircikli politikasını köşesinde ifşa ediyor:

RUSYA'NIN TEPKİ ÇEKEN AÇIKLAMALARI
(...)Örneğin, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, çarşamba günü yaptığı basın toplantısında Afrin operasyonunda geride kalan 10 günde sivillerin de öldüğünü iddia etti. Bununla da yetinmeyip operasyonun sonuçlarından kaygı duyduklarını söyleyip, Türkiye ile YPG’yi adeta bir tutarak “tarafları” itidalli olmaya çağırdı. Zaharova uluslararası ajansların bu açıklamalarını bütün dünyaya servis edeceğini bilerek konuşuyordu.

Aynı saatlerde, Rusya topraklarında bir başka gelişme yaşanıyordu. Soçi’deki Suriye toplantısına katılan Baas heyetinde Türkiye’nin Reyhanlı’daki terör saldırısından sorumlu tuttuğu, terörist ilan edip kırmızı bültenle aradığı Miraç Ural da baş köşede yerini alıyordu.

“Moskova’ya verilen listede ismi yoktu, Esad’ın adamları sürpriz yaptı” yalanına siz inandınız mı? Rusya topraklarına ayak basan her yabancıyı didik didik araştıran Moskova’nın hele hele Suriye’den kalkıp Soçi’ye gidecek birinden haberdar olmaması mümkün mü?

Rusya'nın Suriye'deki Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, TSK destekli ÖSO’nun İdlib’e kadar ilerleyeceğini söylemişti. Erdoğan’ın Menbiç çıkışına destek veren Rusya’nın söz konusu İdlib olunca homurdanmaya başlaması da gözlerden kaçmıyor. Türkiye Afrin’i terör odaklarından temizledikten sonra Suriye’de Fırat Nehri’nin doğusunda tek hâkim güç olmak isteyen Rusya’nın gerçek yüzü ortaya çıkacaktır.

Bugün adım atarken, o güne de hazırlıklı olunması açısından sağduyulu analizlere, yapıcı eleştirilere kulak vermekte fayda var.

Deniz Zeyrek'in yazısının tamamı