BIST 10.899
DOLAR 32,19
EURO 34,97
ALTIN 2.453,20
HABER /  GÜNCEL

Deniz Gökçe duygularını gizlemedi

Bakan Unakıtan'ın bütçe açıklarının her geçen gün daraldığını söylemesi ünlü ekonomi profesörünü heyecanlandırdı. Prof. Gökçe duygularını bakın nasıl dile getirdi.

Abone ol

NTV'de yayınlanan Ekodiyalog programına katılan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, enflasyonun artık korkulu rüya olmaktan çıktığını söyledi. Unakıtan şöyle konuştu:

Enflasyonun en büyük sebelerinden kamu kesiminin borçlanma gereğinin fazla olmasıdır. Kamu kesiminin borçlanma gereğinin en büyük sebebi de bütçe açığıdır. Türkiye'de 30 yıldan bu yana bütçeler artarak açık vermektedir. Şimdi ilk kez bu açık azalarak yavaş yavaş geri çekiliyor.

BÜTÇE AÇIĞI DARALACAK

Kamu kesiminin borçlanma gereği ilk kez 2005 yılında yüzde 1'in altına düştü. Özelleştirmeden, TMSF'den gelirler bunda büyük rol oynadı. Bizim bütçe açıklarımız yüzde 3'tür. Gelecek sene 2006'da bu eksi olacak. Yani fazla olacak. Türkiye nominal olarak borç geri ödemeye başlayacak. Borçlarımız düşmeye başlayacak.

GÖKÇE: İNANILIR GİBİ DEĞİL

Türkiye'nin bütçe açığında geldiği noktayı 'İnanılır gibi değil' şeklinde yorumlayan Deniz Gökçe, şunları söyledi: "İnanılır bir şey değil. Türkiye'nin bütçe açığı İngiltere, Yunanistan, İspanya'dan daha üçte biri kadar olacak. Biz 60 yaşını devirdik. İlk kez böyle bir şeyle karşılaşıyoruz."

Unakıtan devamla şunları söyledi: Almanya'da bütçe açığı fazla. Yüzde 3'ün üzerinde. Fransa, İtalya, Belçika, İspanya ve Yunanistan'da aynı sıkıntı içinde. Almanya'daki yeni hükümet karar aldı. Dedi ki, "Ben KDV'yi üç puan yükselteceğim." Almanya'da emekli yaşı artıyor, işsizlik vergisi küçültülüyor"

Bakan Unakıtan, Türkiye'nin bugünlere gelmesinde siyasi istikrar ve mali disiplinin önemli rol oynadığını dile getirdi.