BIST 10.337
DOLAR 32,25
EURO 34,68
ALTIN 2.398,55
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Deniz Baykal'dan çözüm için üç öneri

Deniz Baykal, ülkede giderek derinleşen bir bunalımla karşı karşıya olunduğunu belirterek, Meclis Başkanı Çiçek ve Cumhurbaşkanı Gül'ü göreve çağırdı.

Abone ol

CHP eski Genel Başkanı Antalya Milletvekili Deniz Baykal, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile görüşmesinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Çözüm için üç öneri sunan Baykal, "Parlemento yeni bir anlayış içine girmeli, Cumhurbaşkanı devreye girmeli, gerçek demokrasiyi işletilmeli" dedi. Baykal'ın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yarın saat 13.00'de yapacağı görüşme, önümüzdeki çarşamba 16.30'a ertelendi.


Baykal’ın görüşme trafiği sabah saatlerinde başladı. Deniz Baykal, sabah saatlerinde önce CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi. CHP Antalya Milletvekili Baykal, saat 12.30'da da TBMM Başkanı Cemil Çiçek'le görüştü. Çiçek’le görüşmesinin ardından açıklama yapan Baykal, krizi aşmak için üç yol bulunduğunu söyledi. Baykal, "Parlemento yeni bir anlayış içine girmeli, Cumhurbaşkanı devreye girmeli, gerçek demokrasiyi işletilmeli" dedi.

HEPİMİZ ANAHTAR ARIYORUZ

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'le yaptığı görüşmenin ardından basın açıklaması yaptı. Baykal, ''Siyasal, hukuksal bir kilitlenme var. Çatışmanın yumuşayacağına dair bir işaret yok. Hepimiz bir anahtar arayışını zorunlu görüyoruz'' dedi.

screen-shot-1435-03-02-at-2.02.39-pm.png 

İşte Baykal'ın açıklamalarından satır başları:
 

"Yaşanan anayasal kriz ekonomiye de yansımaya başladı. Siyasal, hukuksal bir kilitlenme var. Çatışmanın yumuşacağına dair bir işaret yok. Hepimiz bir anahtar arayışını zorunlu görüyoruz. Aslında bu anahtar yaşanan krizi aşmanın yolu siyasi mekanizmaları çalıştırmaktır. 
 

ANAHTAR PARLAMENTODUR

Yaşanan krizi aşmak için siyaseti işletmek gerekir. Siyasetin iki temel anahtarı var. Biri parlamentodur. Parlamento yeni bir anlayış içine girmelidir. Parlamento, yürütmeyi yönlendirmesine gerek duyulabilir. Bir başka mekanizma, cumhurbaşkanlığıdır. Cumhurbaşkanlığı bu günler için vardır.
 

'TÜRKİYE BİR ARINMA ÇIKARMALIDIR'

Çıkış yolunun bir an önce ortaya konulmasına ihtiyaç var. Bu krizden Türkiye bir arınma çıkarmalıdır. Bu kriz, arınmanın yolu açabilir. Türkiye bu süreçten yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığını anlayarak çıkılmalıdır. Hepimizin de bağımsız, tarafsız, etkin bir yargıya ihtiyaç var. Bu krizden o yargıya ulaşmalıyız.
 

'ÖNEMLİ OLAN ÜLKENİN KAZANMASIDIR'

Üçüncü olarak, gerçek demokrasiyi işletmeliyiz. Gerçek demokrasiyi bu krizden çıkarmalıyız. Bu mümkün müdür, mümkündür. Bu kriz kimseye yarar getirmez, herkes kaybedecektir. Önemli olan ülkenin kazanmasıdır."

Baykal, yarın saat 13.00'te de Çankaya Köşkü'ne çıkarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le biraraya gelecek.
 

PROGRAMIMDA BAŞBAKAN'LA GÖRÜŞME YOK

Programımda Başbakan’la görüşmem yok. Yarın saat 13.00’da konutta Cumhurbaşkanı Gül’le görüşeceğim. Yararlı göreceğim her teması gerçekleştirebilirim, bununla ilgili kafamda hiçbir engel yok. Yer alan bütün iddiaların araştırılmasına inanıyorum. Hiçbir iddiayı yok saymadan krizi oluşturan oluşumları inceleyerek ilerlemeli. Gerekeni yapmalıyız.
 

TARAFLARIN HİÇBİRİ KAZANÇLI ÇIKMAZ

Bütün bu krizi somut kurumların etrafına çekerek yapamayız. Yaşanan kriz tarafların hiçbirinin kazançlı çıkmayacağını bize göstermiştir. Kimsenin kazançlı çıkamayacağı bir durumda bizim değerlendirmemiz lazım. Hiçbir iddiayı reddetmeden içeriğine bakabilmeliyiz.''
 

KÖŞK'TEN SON DAKİKA KARARI

Baykal yarın da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le Çankaya Köşkü’nde biraraya gelecekti. Ancak Köşk'ten gelen son dakika kararına göre; Baykal'ın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yarın saat 13.00'de yapacağı görüşme, önümüzdeki çarşamba 16.30'a ertelendi.