BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.471,33
HABER /  POLİTİKA

Demokratik Açılım karakollardan başlayacak

Demokratik Açılımın perdesi aralandı. İlk yapılacak işlerden biri cezaevleri için olacak. İşte yapılacaklar:

Abone ol


İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın açıkladığı Demokratik Açılım paketinde ilk adımlardan biri cezaevlerine demokrasi ayarı yapmak olacak. Bu kapsamda Birleşmiş Milletler (BM) protokolü onaylanacak. Karakollar, hastaneler, askeri ve sivil cezaevleri sivil denetime açılacak. İşkence komiteleri izin almaksızın denetlemede yapabilecek.

Sabah gazetesinin haberine göre demokratik açılımın en önemli ayaklarından biri olarak "İşkenceye ve Diğer Zalimane Gayriinsani veya Küçültücü Muamele veya Cezaya Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesine Ek İhtiyari Protokol" Meclis'te öncelikle ele alınacak. Protokol onaylandığında karakol, askeri, sivil cezaevi, hastane, ıslahevleri uluslararası ve ulusal denetime açılacak. Uluslararası denetim, BM İşkence Önleme Alt Komitesi tarafından yapılacak. Bu komite Türkiye'de istediği cezaevi ya da karakolu ziyaret edip, istediği kişilerle konuşabilecek.

BAĞIMSIZ KURUL OLUŞACAK

Türkiye'de de işkence ve kötü muameleyle mücadele için "bağımsız ulusal önleme mekanizması" kurulacak. Sivil uzmanlardan oluşacak bu kuruluş, istediği cezaevi ve karakolu inceleyip rapor hazırlayacak.

ŞİKAYETLER ANKARA'DAN İZLENECEK

Emniyet, Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı mensupları tarafından kötü muamele gören, hakarete uğrayan veya rüşvet talebi ile karşılaşan vatandaşlar derhal valilik veya kaymakamlıklara başvuracak. Her vatandaşa barkodlu özel bir başvuru numarası verilecek. Kollukla ilgili tüm şikayetlerin takibi için İçişleri Bakanlığı'nda merkezi kayıt sistemi kurulacak. Ülke genelindeki başvurular Ankara'dan izlenecek. İnsan hakları ihlallerinin yoğunlaştığı konular ve bölgeler için önlem alınacak.

UZMAN DENETİM EKİBİ

Kollukla ilgili iddiaları araştırmak üzere İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri arasından "uzman denetim ekibi" oluşturulacak. Bu ekip, sadece özel olayları soruşturacak. Yerel düzeydeki şikayette öncelikle bir vali yardımcısı görevlendirilecek. Ardından Ankara'dan görevlendirilen mülkiye müfettişleri soruşturmayı üstlenecek.

GÖZETİM KOMİSYONU

İçişleri'nde ayrıca bir "Gözetim Komisyonu" kurulacak. İçişleri Müsteşarı, Teftiş Kurulu Başkanı, 1. Hukuk Müşaviri, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanı, Adalet Bakanlığı temsilcisinden oluşacak bu komisyon, şikayete konu katalog suçları tanımlayacak. Ayrıca, görevli müfettişlerin olayları soruşturma standardını belirleyecek. Eksiklik bulursa, derinlemesine ayrı bir soruşturma yaptırabilecek.