BIST 8.976
DOLAR 32,33
EURO 35,05
ALTIN 2.283,62
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

Demirtaş'tan her satırı olay açıklama!

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır'da partisinin verdiği ve milletvekilleri, sivil toplum örgütü temsilcilerinin de bulunduğu iftar programına katıldı ve flaş açıklamalar yaptı.

Abone ol

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, hiçbir modelin kutsal olmadığını belirterek, "Ama hiçbiri tek başına demokrasi demek değildir. Hiçbir model başlı başına eşittir demokrasi anlamına gelmez. Her bir model kendi içerisinde yeteri derecede katılım sistemlerine açıksa, orada demokrasi vardır. Başkanlıkta da demokrasi olabilir, başkanlıkta da diktatörlük olabilir. Modelin kendisi demokrasiyle ilgili değil, işleyin kendisi demokrasiyle ilgilidir" dedi.

Kürtçe Kuran'ı Kerim ile duaların okunduğu yemekte konuşan Demirtaş, ülkede Kürt sorununun olduğunu söyleyerek şöyle konuştu:

Çoğulculuk kabul edilmiş olsa, bir halkın, bir topluluğun asla tek dilde birleşemeyeceği kabul edilmiş olsa, buradan yola çıkarak zaten meseleleri çözmek kolay olurdu. İkinci husus, egemenliğin paylaşımıdır. Savaşın, çatışmaların bir başka nedeni budur. Dili, kültürü olan anavatanıyla, toprağıyla bağı olan, tarihi ve geçmişi olan bir topluluğun o toprak üzerinde bir hakkı yoksa, şu veya bu düzeyde ama ille de bir egemenlik ilişkisi yoksa, kendini yönetme hakkını kullanabilmesi, katabilme ilişkisi yoksa, bu da bir sorundur. Çatışmanın bir başka nedenidir. İşte coğrafyamızda yaşanan çatışmaların içeriden kaynaklı iki temel nedeni budur. Üçüncüsü de dış müdahaleler, emperyal müdahaleler, emperyalizmin hem imparatorluk, sömürgecilik çağındaki müdahaleleri hem son 300 yıldır modern çağdaki empery müdahaleler.

 Bu da çatışmaların bir başka nedenidir. Zengin bir toprak, zengin bir coğrafyada yaşıyoruz. Nereyi kazsanız ya su, ya petrol ya da tarih, kültür çıkar. Toprağın altı hiçbir yerde boş değil. Ya büyük yıkımlarla birlikte yerin altında büyük şehirler bırakmışız, ya da gerçekten yerin üstünde muazzam bir coğrafya. Yer üstü zenginliğiyle özellikle su kaynaklarıyla zengin bir coğrafyada yaşamışız. Dıştan müdahale ve saldırıların bir başka nedeni budur. Enerji merkeziyiz, yolların, ana yolların geçiş merkeziyiz. Stratejik bir coğrafyada dünyanın merkezinde yaşayan halklarız. İşte yaşadığımız acıların doğru tespit edilebilmesi, nedenlerinin tespit edilmesi, doğru bir sentezle doğru çözümün ortaya konulabilmesi doğru bir tarih okunmasına bağlıdır. Biz kendimize güveniyoruz. Doğru okuduğumuzu bu üç ana müdahale ve çatışma alanının da ancak bizim önerdiğimiz perspektiflerle çözülebileceğini söyledik. Hakların Demokratik Partisi bütün bu anlayışı savunanlar içerisinden süzülüp çıkmış ortak partinin adıdır.

'BAŞKANLIKTA DEMOKRASİ DE DİKTATÖRLÜK DE OLABİLİR'

Demirtaş, hiç bir modelin kutsal olmadığını belirterek, "Hiçbir model, gökten zembille inmiş değil, hiçbir model tartışılmaz değil, hiçbir model de kurtuluş değildir. Başkanlık modelleri, parlamenter sistemleri, yarı başkanlık, partili cumhurbaşkanlık, yerinden yönetim modelleri dediğimiz eyalet, federal, kanton sistemleri, özerklik, bunların hepsi insanoğlunun deneyimlerinden çıkarak iyiyi, kötüyü deneyimleyerek hayata geçirdiği modellerdir. Hiçbiri de kutsal değildir. Ama hiçbiri tek başına demokrasi demek değildir. Hiçbir model başlı başına eşittir demokrasi anlamına gelmez. Her bir model kendi içerisinde yeteri derecede katılım sistemlerine açıksa, orada demokrasi vardır. Başkanlıkta da demokrasi olabilir, başkanlıkta da diktatörlük olabilir. Modelin kendisi demokrasiyle ilgili değil, işleyin kendisi demokrasiyle ilgilidir. Egemenliğin paylaşımı bu nedenle çok önemlidir. Bir halk kendi coğrafyasında, yönetime katılabilme, karar alma süreçlerinde bulunabilme hakkını elde edememişse, orada asla sorunu çözemezsiniz, demokrasi sorunu çözülmez. Kürt sorunun ana unsurları bunlardır" dedi.