BIST 10.153
DOLAR 32,27
EURO 34,98
ALTIN 2.458,37
HABER /  POLİTİKA

Demirtaş'tan Erdoğan'a tuhaf soru

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş grubunun toplantısında yine hükümeti topa tuttu.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Erdoğan'ın her her konuşmasında dillendirdiği o sözü bu kez Demirtaş kullandı. Erdoğan'a seslenen Demirtaş sorularını da art arda sıraldı.

Demirtaş, ''Yaradılanı Yaratan'dan ötürü sevmekte güzeldir ama..Kürtleri kim yarattı? Bunu da bir açıkla bakalım. Kürt halkı kendi dilini kullanamıyor. Yaradan'ın yarattığı Kürt halkı kendi dilinde hiç bir şey yapamıyor. Buna ne diyeceksin?''

Kürt halkı yoktur, Kürt kardeşim vardır diyorsun. Ama yaradan böyle demiyor. Bütün kavimleri eşit yarattım diyor. Türkler Kürtlere park ismi yasaklansın demiyor. Siz Kürtleri halk olarak görüyor musunuz? '' dedi.

İşte Demirtaş'ın konuşmasından satır başları;

BAŞBAKAN BİZE AYAR VERİYOR AMA...

Sayın Başbakan'ın yeni süreç olarak tarif ettiği sürece dair birkaç nokta var. Bir hükümet bu kadar güçlüyken arkasında kamuoyu desteği varken barışa ve çözüme destek sunarken hükümetin fırsatı kaçırması suç olur. Başka bir şey olmaz. Şimdi geçtiği mikrofonun önünden bize ayar veren Başbakan'a soruyorum.

Siz Kürtleri halk olarak görüyor musunuz? Kardeşim, canım, gelin, damat... haricinde Kürtler halk olarak görülecek mi? Bunun cevabı sürecin gelişimi hakkında bize cevap olacaktır. Halk olarak görecek miyiz? Evet Kürt sorunu yoktur. Devlet faşizmi sorunu vardır. Sorunun ismi budur. Sayın Başbakan'la aynı şeyleri kastetmiyoruz heralde. Yaradılanı Yaradandan Ötürü Sevmekte güzeldir ama... Bakın bu parkın isimi reddedilmiş. Bu halkı da Allah yaratmış asimilasyon bitti diyorsan eğer bu halkın parkına bile isim koymasına nasıl karşı çıkıyorsun?

screen-shot-2013-01-22-at-1.13.52-pm.png

Biz nasıl ırkçıyız da sen demokratsın? Kürtleri kim yarattı? Bunu da bir açıkla bakalım. Kürt halkı kendi dilini kullanamıyor. Yaradılanın yarattığı Kürt halkı kendi dilinde eğitim alacak mı? Kürt halkı yoktur, Kürt kardeşim vardır diyorsun. Ama Yaradan böyle demiyor. Bütün kavimleri eşit yarattım diyor. Türkler Kürtlere park ismi yasaklansın demiyor. Söyledikleriniz güzel de pratik öyle değil. Bize ayar vereceğinize dönün sokağa bıraktığınız enkaza kullandığınız dile bakın.

O POLİSTE CANDIR GERİLLA DA CANDIR

Biz sizden sadaka beklemiyoruz. Halkın gasp edilmiş haklarını istiyoruz. Bu süreç ilerleyecekse bunlara cevap verin. Kendi dilinize uslübunuza bakın. Ölenlerin hepsi candır. Nusaybin'de öldürülen poliste candır, Çukurça'da bıraktığınız gerilla da candır. Bunları hissettiğinizde barışa yaklaşırız. Zorlu süreç olacak.Yol göstermemiz lazım hükümet bunu tek başına beceremez. AKP bunu çözer dersek bu süreç ilerlemeyebilir.

VAN BELEDİYESİ BÖYLE KAZANILMAZ

Başbakan'ın Van Belesiyesi'ni istiyorum talimatını hatırlayın. Bu talimattan sonra yereldeki çeteler hızlı şekilde komplo hazırlığına girdi ordaki belediye yöneticilerimizle ilgili dosya hazırlayıp onları tutuklatmışlardır. Van Belediyesi'ni bu şekilde kazanacağını düşünen siyasetçi olabilir mi? Van Belediyesi böyle kazanılmaz. Hakkari, Ağrı Belediyeleri böyle kazanılmaz. Bugün Van Adliyesi'nde bu tiyatronun ilk duruşması yapılıyor. Ve bu başkan kendi dilinde savunma yapmak istedi diye mikrafon kapatılıyor.

Bizim partimizde siyaset yapıpta İmralı'daki notları okumayan hakkında biz soruşturma yaparız. Partimizin yöneticileri hakkında işlem yapılacak. 22.5 yıl hapis cezası isteniyor. Sadece bu nedenden dolayı.

O SAATLERDE KANALLARDA YEMEK PROGRAMI VERİLMESİ TRAJEDİDİR

Halkımızın 7'den 70'e parti ayrımı yapmaksızın sahiplenme duygusuna sahiptir. Diyarbakır ne zaman savaş mesajı verdi ki cenazede barış mesajı verdi deniliyor. Bugüne kadar o barış çığlıklarının duyulmamış olması eksiktir. Buna rağmen Diyarbakır'daki mesajın görülmemeye çalışılması o saatlerde yemek programlarının yayınlanması trajedidir. Madem her birimiz akan kandan ızdırap duyuyoruz o saatte yemek programı yayınlayan medya patronları ellerini vicdanlarına koysunlar. Aynı yöntemle devam edilecekse barışın dili nerde kaldı? Siz böyle yaparsanız biz barış sürecinde nasıl ilerleyeceğiz?

SIRADA HANGİ KÜRT SİYASETÇİ VAR?

Dün Paris soruşturma ile ilgili açıklama yaptı. Fransa'da savcının yaptığı açıklama soruşturmanın son aşaması değil. Yapılan açıklama tatmin etmekten uzaktır.  Fransa'ya düşen tüm bağlatıları ile katliamı çıkartmaktır. Aradan 10 günden fazla zaman geçti. Bu hummalı çalışma sonucunda ortaya çıkacak şey bu muydu?  Tutuklanan kişinin görüntüleri var deniliyor. O büro 24 saat incelenen büro. Demek ki tüm kayıtlar elde mevcut. Bula bula bu kadarıyla mı uğraştınız?

TÜRKİYE'NİN BOYNUNUN BORCUDUR

Türkiye'nin de bu konu üzerinde durması boynunun borcudur. Yok eğer detaylarını biliyorsa hükümetin borcudur. AKP'nin Genel Başkan Yardımcısı Almanya'da da böyle bir şey olabilir diyor. Neye dayanıyor? Başbakan'a soruyorum. Elinizdeki listeye göre hangi Kürt siyasetçi infaz edilecek? Paris bilgisi de elinizde var mıydı? Bunu sizin yardımcınız söylüyor. Almanya'da benzeri olacak diyor. Artık bu işlerin nasıl yapıldığı konusunda bilgi sahibi olan AKP topu başka yere atamaz. 

UZMANLAŞIN BİRAZ AYIPTIR

Çağdaş Hukukçular Derneği'ne düzenlenen operasyon dikkatlerden kaçmamamıştır. Hükümete karşı tavırları gizli değil. Bu insanlar yeraltında gezen insanlar değil. Korku filmi gibi bu olay. Bu kadar ucuz tezgah olur mu? Grup Yorum'un bağlama gitarından parmak izi alıyorlar. Gözaltına aldığı avukatın telefonun mesaj atıyorlar. Uzmanlaşın biraz ayıptır. 

DIŞ POLİTİKA

Esad rejiminin oradaki politasının tek saniyesi kabul edilmez. Esad'ın arkasında durulacak uygulaması yoktur. Ama çözüm Esad rejimi gibi yeni uluslararası diktatörlükler yaratmak değildir. Dışişleri Bakanına da Başbakan'a da izah ettik. Oradaki Kürtler Türklerin düşmanı değil.