BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,96
ALTIN 2.435,50
HABER /  POLİTİKA

Demirtaş'tan Erdoğan'a cemevi tepkisi

BDP lideri Demirtaş Alevi vatandaşlardan alınan vergilerin camiye aktarılmasına tepki gösterdi.

Abone ol

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Başbakan Erdoğan'ın cemevi çıkışına ve Diyanet İşleri Başkanlığı'na tepki gösterdi. Diyanet'in kapatılması gerektiğini savunan Demirtaş, alevi vatandaşlardan alınan verginin camiye aktarılamayacağını bu yüzden cemevlerinin ibadethane olarak tanımlanması gerektiğini söyledi.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ''Cemevi ibadethane olarak görülmediği müddetçe, Alevi toplumunun eşit yurttaşlık talebini içeren bütün özgürlükler Anayasal ve yasal güvenceye kavuşmadığı müddetçe Türkiye'de Alevi sorunu devam eder'' dedi.

BDP tarafından Taksim Hill Otel'de düzenlenen Marmara Bölgesi Alevi Diyalog Grubu Toplantısı'nın açılışında konuşan Demirtaş, mide kanseri ve yaşlılığa bağlı nedenlerle dün vefat eden ''Berfo Ana''ya Allah'tan rahmet, yakınlarına da baş sağlığı diledi.

Demirtaş, ''Bütün acı çeken analarımıza saygılarımı iletiyorum. Berfo Ana'nın yaşamının son 32 yılı ülkenin aynı zamanda en acılı 32 yılı. 32 yıl boyunca evladının kemiklerini bulmak için çaba sarf etmiştir. Evladının mezarına kavuşmadan bu dünyadan göçüp gitmesi hepimizin omuzlarına daha büyük yük bırakmıştır. Bizi bu yükü seve seve omuzlara alacağız. Bütün anaların acısı ortak acımızdır'' diye konuştu.

Alevi Diyalog Grubu Toplantısı'nın geçen yıl haziran ayında Mersin'de de yaptıklarını ifade eden Demirtaş, alevi çalıştayındaki eleştiriler ve öneriler doğrultusunda politikalarını revize etmeye çalıştıkları söyledi. Demirtaş, bu tür çalıştaylarda konuşmak için gelmekten çok, Alevi örgütlerinin ve inanç temsilcilerinin kendilerini siyasette nasıl görmek istediklerini dinlemek amacıyla katılmak istediğini söyledi.

Siyasetçilerin bütün toplum, etnik kimlikler ve inançlar adına konuşmaları ve onlara sınır çizmesinin yanlış olduğunu belirten Demirtaş, bunu aynı zamanda inançlara hakaret olarak yorumladı.

DİYANET ALEVİLERİ TANIMLIYOR

Demirtaş, Alevi yurttaşların son yıllarda örgütlü bir şekilde sesini yükseltmesinin Türkiye'deki demokrasi mücadelesine büyük bir ivme kattığını söyledi.

Hükümetin yaptığı Alevi çalıştaylarını eleştiren Demirtaş, ''Halen Alevi inancını, iktidarın kendisi bir tanımlama, sınırlama gayretindedir. Diyanet Alevi inancını sınırlama tanımla gayretindedir. Yanlışın en büyüğü de budur. Bir inanç toplumu, inanç kesimi neye nasıl inanacağına, nasıl ibadet edeceğine, nereye ibadethane diyeceğine ancak kendisi karar verir. Ne başka bir parti, ne başka bir örgüt, hükümet, ne de resmi bir kurum karar verebilir. Aleviler eşit yurttaşlık temelinde yürüttükleri mücadelede o kadar haklı, o kadar meşrular ki iktidarın getirebileceği ona karşı hiçbir meşru argüman yoktur. Alevi toplumunun belirlediği talepler neyse partimiz ancak onu savunmakla mükelleftir. Biz BDP olarak Alevilerin neye inanacağını, ibadetlerini nasıl yapacağını, veya başka inançların ibadetlerini nasıl yapacağını asla ve asla tartışamayız. Tartışmayı kendi yetkimizde göremeyiz'' şeklinde konuştu.

ALEVİDEN ALDIĞIN VERGİYİ CAMİYE HARCAYAMAZSIN

Demirtaş, “Aleviler nerede ibadet yapacaklarını, nerede dua edeceklerini, ibadetlerini nasıl yapacaklarını Diyanet’e mi soracaklar? Hele hele Diyanet gibi bir kurumun Türkiye’de bütün inançları Sünni inancı dahil olmak üzere bütün inançları devlet tekeline alan, devletleştiren, kendini neredeyse dinin tek sahibi olarak gören bir kurum olduğu için kesinlikle kaldırılması gerektiğini savunuyoruz. Bırakın anayasal kurum olmaktan çıkarılmasını, böyle bir kurumun gereksiz olduğunu düşünüyoruz. Ben buradan Başbakan’a sormak istiyorum; siz Alevi yurttaşlarından vergi almıyor musunuz? Alevi yurttaşlar vergi veriyorsa, sen o vergileri sadece camiye harcayamazsın. Alevi yurttaşlar vergi verirken eşitse, sen kamusal hizmet yaparken de onlara eşit davranmak zorundasın. ‘Cemevi benim ibadethanemdir’ diyorsa bunu kabul etmek zorundasın. Bütün yurttaşlardan topladığın parayla tek bir mezhebe para harcayamazsın. Bu anayasal suçtur. Böyle bir hakkınız olamaz” diye konuştu. 

Alevi toplumunun cemevini ibadethane olarak tanımladığını, bunun üzerine tartışma yürütmenin hakaret ve haksızlık olduğunu ifade eden Demirtaş, ''Cemevi ibadethane olarak görülmediği müddetçe, alevi toplumunun eşit yurttaşlık talebini içeren bütün özgürlükler Anayasal ve yasal güvenceye kavuşmadığı müddetçe Türkiye'de Alevi sorunu devam eder'' dedi.

ALEVİLERE CEMEVİ YAPILMALI

Demirtaş, Alevi toplumunun makul inanç ve yaşam temelli, insanı merkeze alan talepleriyle ilgili konulara hiç kimsenin girmemesi gerektiğini belirterek, hiçbir inancın diğerine üstünlüğü, bir dayatmasının olamayacağını anlattı.

İktidarın başka bir inancın sınırlarını belirlemeye çalıştığını savunan Demirtaş, ''Aleviler nerede ibadet yapacağını, nerede dua edeceklerini Diyanet'e mi soracaklar'' diyerek Diyanet işler Başkanlığı'nın kaldırılması gerektiğini ileri sürdü.

Demirtaş, Alevi yurttaşlardan da vergi alındığını hatırlatarak, toplanan paralarla ''tek bir mezhebe para hizmet verildiğini'' iddia etti.

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak ve BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'in de katıldığı toplantı, basına kapalı olarak devam etti.